RELIGÖS EXTREMISM

En flicka försvunnen sedan 2008. Hon visas på ett fotografi i tv-rutan. Hon heter Sulistyoningsih och bär en vit slöja över huvudet med ett stelt ansiktsuttryck på bilden. Familjen menar att hon blivit kidnappad av en islamsk sekt kallad Negara Islam Indonesia (NII, Det islamska landet Indonesien) som dock förespråkar en lära som kan liknas en rak motsats till det islam de flesta tror på. Att råna, stjäla och sälja sexuella tjänster är nämligen okej - OM du gör det för landets skull. Ja, för att ingå NII så måste man säga av sig det indonesiska medlemsskapet och bli en medborgare av NII. Familjen i filmklippet förklarar hur flickan ljög. Om att hon hela tiden skulle till köpcentrat, träffa vänner och att hon skaffat ett jobb på ett företag. Det där företaget kollad mamman upp, och det visade sig inte finnas. Pappan kollade hennes mobil som var full utav sms med löften om möten och inbetalningar till NII. NII är sedd som en islamsk extremistgrupp som lockar unga missnöjda människor till att spränga kyrkor och ta livet utav sig. Det är redan 160 000 medlemar men regeringen verkar blunda för allt vad gruppen medfört. Flickan i tv försvann för fyra år sedan. Hon är fortfarande försvunnen. Och hon är inte den enda som försvunnit genom NII...

Missnöje.
Som så många andra sekter, politiska extrema grupper så startade det med Missnöje. Den självständiga republiken INDONESIEN hade just bildats men strax tyckte några att det var fel. De var missnöjda. Missnöjda för att den imperialism som sades ha besegrats fortfarande lös rakt igenom landets utveckling. Indonesien skannade Västländska ideal rakt in i hjärtat. Blint. Missnöjet över att koranen inte skulle bli landets lagbok fick en grupp att starta vad som blev Negara Islam Indonesia. Ett nytt land lett av "islam". Ledaren hette Sekarmadji Maridjan Kartosoewirjo och bildade NII 1949. "Lagen som skall gälla i NII är den islamska lagen" sade man (vilket visar sig ha gått ganska ..ehr... tvärtom?). Högsta lagen är Al Qur'an. De växte snabbt och 1957 så kontrollorades en tredjedel av hela Java av NII samt så mycket som 90 procent av Sulawesi. De hade också en militär på 15 000 personer, Tentara Islam Indonesia (den indonesiska islamska amén). Den missnöjda gruppen sågs snart som ett hot för Indonesien så 1962 tillfångatogs dess ledare för att avrättas och gruppen blev samma år olaglig efter ett regeringsbeslut. Men. Organisationen dog aldrig helt ut. Sedan 1962 har NII fortsatt att spridas med det tysta.

Följer inte islams stadgar. Flera kritiska talare känner äcklad av NII eftersom de inte följer islam. De gör handlingar som för de flesta muslimer ses som 'haram' (olagligt) till något som blir 'halal' (lagligt). Bland detta kan nämnas råna, snatta, ljuga, prostituera för 'landets skull'. Till och med sholat, bönen som bör utföras fem gånger om dagen inom islam skall inte följas utav en medlem i NII. Det är något som finns i de otrognas och sanningsförnekarnas land och därför skall sholat utebli i de rättroendes menar de. Idag sägs gruppen återigen växa och det är studenter; ofta de där tystlåtna och lättpåverkade som blir hjärntvättade till att bli medborgare i Negara Islam Indonesia. I början av 2010 var det ett fall av 15 universitetselever som försvann på östra Java och man tror att dessa nu har invigt ett nytt liv i NII. Det finns dock de elever som lyckats ta sig ur eländet. En ung avhoppare som kallas Ken säger i det indonesiska ViaNews att NII har ett speciellt bestämelsemönster för hur de väljer vilka som skall rekryteras. De vet vem offret är. Om det handlar om ett rikemansbarn så är det ett perfekt byte för rekryterarna i NII. Ken och hans vänner köpte alla sorters tidningar för att söka arbetsannonser och fick de napp på jobb så försökte de sno chefens ägodelar om de fick möjlighet. Men dessa kriminella beteenden har nu lämnats bakom ryggen. Anledningen är att det är för farligt.


Sektens Offer. Offrena är vilsna ungdomar. Och NII väljer ofta att sätta tänderna i universitetsstundenter, vilket har gjort samhället oroliga för städer som Yogyakarta och Malang. Ungdomarna får klart för sig att alla som lever utanför deras livssyn anses vara 'kafir', eller sanningsförnekare. Alla är kafir, det inkluderar även föräldrar (om de inte själva tillhör NII) men deras ägodelar ses ändå vara högst lagliga och "rena" föremål. Har någon väl gått med i NII är det hög diciplin som krävs, inte 12 men 24 timmar om dygnet är alla ens aktiviteter för NII's sak.


Var vaksam på NII-medlemarnas hjärntvätt

Polisen vill inte. Så anser i alla fall vissa, en muslimsk imam från Java menar att det är mycket tydligt att regeringen inte vill få bort grupperna. Hur kan han säga så? Jo, för att NII trots att den är olaglig ändå existerar! Hur kan den existera? En gång i tiden var det avrättning för den som tillkännagav sig tillhöra NII men nu sprids de i stället som klådande hårloppor. Allt mer öster ut har man i alla fall valt att tackla problemet lite allvarligare, på Indonesiens östra öar har det fattats beslut om razzior mot studentbostäder och hotell för att få tag på hjärntvättarna. Ja. Att säga att polisen inte vill, må vara en stark förvrängning för det verkar finnas ett engagemang att få bukt med det hela men problemet är kanske att det är för svårt. Några undrar hur man skall kunna få tag på någon, dömma denne när den inte har ett identietskort eller flagga. Som medlem av NII har man ju inte längre en nationalitet eller identitet. I Yogyakarta lyckades man i alla fall 22 april förra året gripa en kvinlig student för att ha stått bakom rekrytering för NII. Tydligen hade denna kvinna möten i sitt studentboende för potentiella offer och varje ny medlem blev krävd att betala 400 000 Rp (340 SKR) för att få ingå i NII. I april 2011 (när uppmärksamheten till NII var som starkast) rapporterade tidning efter tidning om oenggemanget. Såväl president och religionsminister menade att man måste göra NÅGOT. NII går emot landets ideal, NII förstör Indonesiens neutrala stämpel skrev man, i den vanliga oron om att bilden utifrån kommer att safta efter ännu en negativ nyhet om Indonesien och ännu något om Islam som världens hot.

Alla synder är ursäktade - om du betalar. Det låter som en grundregel för ett korrupt system, men det är också en grundregel för NII. Rökning är förbjudet, men man kan lätt bli ren genom att betala 30 000 Rp (ca 25 SKR). Även andra brott som Zina (det utomäktenskapliga samlaget) kan bli ursäktat med en bunt pengar. Innan man vill ingå blir man tillfrågad hur många gånger personen onanerat, detta är en stor synd som måste bli betalad innan man är redo att rekryteras. Allt förbjudet blir tillåtet med pengar.

Även Yogyakartas sultan oroas över detta och utgav en varning 2011 till alla stundenter om att vara vaksamma, han menar sig också undra om denna grupp verkligen är seriös eller om de bara söker pengar för egen glädje. Sultanen blir misstänkt eftersom det flera gånger har förekommit historier där offren har tvingats betala 20-30 miljoner Rupiah (upp till 25 000 SKR).

Vad säger folk om detta då?
Ja, mest retade är folk på hur så högutbildade personer kan bli indragna i en så ful och uppenbart lögnaktig sekt. Det suckas över att den som var så smart och hade så fina betyg kunde ge upp hela världen för en skrattretande dum sekt. Har de ingenting i huvudet eller? Tydligen verkar det visst vara ett märkligt samband mellan intelligenta och sekter. I svenska boken SEKTER av Clas Svahn (som inriktar sig på främst kristna sekter) förklaras den som löper störst risk för att gå med i sekter är den som har ett högt intellekt.
Märkligt men tydligen bevisat via statistik.
Andra säger att NII har dragit negativa konsekvenser för hela islam som religion. Offrens föräldrar börjar bli rädda för sin egen religion och blir tveksamma till alla sorters religiösa aktiviteter trots att många islamska föreningar inte har minsta samband till våld, manipulering och mystiska inbetalningar för oklara ändamål.


Kartosoewarjo med NII's flagga i bakgrunden.


DE FEM REGLERNA
1)
Man måste läsa eden Bismillah, "In the name of God, Most Gracious, Most Mercifull"
2) Man bör läsa de två heliga fraserna
3) Man måste ge sodaqoh, gåvor.
4) Man får inte ha ett förhållande, ingen pojk eller flickvän
5) Man får inte röka
* för att slutas och för att göra Bismillah bör man åka till Jakarta och hela vägen dit skall mobiltelefonen vara avstängd och ögonen slutna.