FARVÄL DU FÄRGGLADA KORALL

En åttondel av all världens korall hittar vi på indonesiskt landsområde. Precis som i övriga Asien så ligger Indonesiens korallrev nu inför dödshot. Kanske känner fiskemännen till deras bidragande till att snabba på korallrevens domerdag, eller så vet de inte det. Men vad de gör ger pengar.

Dåtid och till viss del Nutid


Nutid och självklar framtid


Korallerna och dess fiskar befinner sig i kris. De krigar om att behålla sin existens men har inga vapen. Människan däremot slänger både i bomber och gift i det indonesiska havet för att få död på allt som finns där. Redan för 12 år sedan, 2000 höll dåvarande presidenten Megawati Sukarno Putri ett tal på Bali om att 94 procent av allt korallrev var i alvarlig fara. Förrutom människans flitiga bidrag så tog tsunamin 2004 ett starkt slag mot korallerna. Tsunamin temperaturhöjning blev lite för mycket än vad korallernas ekosystem orkade med. På Sumatera verkar medeltemparturen stigit med fyra grader, från 30 till 34 Celcius grader och detta har gett stora konsekvenser. Varmare vatten och kontakt till solljus skapar något som kallas koral blekning vilket innebär att algerna inom korallvävnaden kommer ut. Åttio procent av dessa blekta koraller kommer att dö. Tsunamin 2004 blir ibland beskriven som en repitition av El Niño 1998 i Sydamerika vilket ledde till att 16 procent av världens korall försvann, visst hade det funnits en chans att på naturlig väg återhämta sig efter denna naturkatastrof men den globala uppvärmningen ligger som ett hinder för detta.

Det är runt 480 hårdkoraller i de östra indonesiska korallerna och det sägs att Indonesien är bland de mest biodiversa marina områdena i världen. Dessa 480 arter täcker 60 procent av världens olika "hårdkorall arter". Det finns cirka 1650 korallfiskarter och med det har Indonesien vunnit priset i att ha flest sorters korallfiskar i världen. Men. Det verkar vilja förändras. BOMBER. Fiskemännen använder bomber för att snabbt få in en lagom stor omgång död fisk. Maluku, ön mellan Sulawesi och Papua verkar vara hårt drabbad av dessa bomber. Detta bombandet visar sig rätt stor ekonomisk skada då statistiken visar på att Indonesien kommer förlora runt 570 miljoner dollar inom 20 år på detta bombandet. Förgiftandet med cyanid som också är populärt bland fiskemännen är inte billigare, det kostar 46 miljoner dollar per år. Cyaniden som drogar små och stora fiskar till döds suger också upp korallernas vackra färger. De blir vita. Sedan dör de.

MÄNSKLIGA AKTIVITETER och destruktivt fiske är definitvt det största hotet som verkar kunna ta död på 60 procent av det kvarlevande korallet i raketfart. Tyvärr når denna information sällan ut till fiskemännen själva och regelbundna kontroller av korallerna går väldigt långsamt.

Varför behålla korallreven?
Det står ju bara för en procent utav världens ekosystem MEN.... så mycket som 25 procent av alla världens fiskar som är basfödan för flera miljoner människor i världen befinner sig i en korallmiljö. Reven fungerar också som skydd från storm för öar runt omkring i sydost Asien. Kanske är det en anledning till att behålla korallet?

Lösning?
Indonesiska lagen säger Nej till överfiske, men regeringen är inte så noga med att få ut detta Nej till alla. Så som så ofta med miljöproblem så är det främst problemet som diskuteras och lösningen är något man får sitta och klura på själv. Ibland känns Miljöproblemen lika tabu som döden. Ett ämne man inte pratar om för att det inte går att göra NÅGONTING åt det. Naturen kommer att bli totalpajad och ingen kommer stoppa det (vi bara PRATAR om att stoppa det). Alla vi levande skall efter användning slängas ner i jord. THATS IT.
Varför diskutera någonting som vi inte verkar vilja förändra på ändå? Det är väl inte så konstigt att en enkel fiskeman tänker mer på sin försörjning för dagen än över hur hans jobb är beskrivet i lagboken.
Konsumentmakt då? Sluta grilla illegal fisk? Det kan väl vi i den upplysta fina västvärlden göra som är så vackert PK. Hoppa över att handla asiatisk fisk och framförallt de där jätteräkorna som många gånger beskrivs verkar som thailändska (trots att de faktiskt finns över hela sydostasien). De finns härute också och dess odlingar verkar sluka bort allt större plats från den en gång gröna mangroveskogen.
Den enes bröd den andres död...
Gynnar vi fiskemännen försvinner korallreven, räddar vi korallreven dör fiskemannen...
(Nåväl, ett lite väl cyniskt avslut kanske, kanske går det att göra prinsar av grodor, legala fiskare utav illegala fiskarre. NÅGON får väl ändra på det. Men inte jag.)



(Jag vill lägga till en video om fiskbombning; http://www.youtube.com/watch?v=XYKLHCyBgIk&feature=fvst)