TEMPLETS LEGEND

För några veckor sedan hade en vän besök från Spanien. Min vän talade om för mig att spanjoren flertal gånger redan besökt Yogyakarta och nu ville se något nytt utöver allt på den vanliga check-listan. Efter några google-sökningar bestämde vi oss; Candi Ratu Boko, ett tempel inte så långt från Prambanan, det mest kända och också största hinduistiska templet i landet. Dessa två tempel delar också en legend, en folktro som lever kvar än idag över Java.

När spanjoren är på plats åker vi iväg till Candi Ratu Boko, men jag är något trött i fötterna och bestämmer mig för att inte ta mig in i templetm, utan sätter mig istället ner med en äppeljuice och tittar utöver Prambanan, kanske ett par kilometer bort. Utsikten till Prambanan, landets största hinduistiska tempel är fantastisk från den höjd jag befinner mig på, 196 meter. En stund senare slår sig min vän ner brevid mig men spanjoren följer inte med henne ut. Min vän förklarar att hon gick ut tidigare på grund av ett lätt obehag för precis som så många i landet är hon mycket vidskeplig. Hon förklarar att en bekant smugit sig hit på nattetid och blivit jagad utav något som saknade mänsklig skepnad och själ, någonting "ont".
- Det blir ju inte trevligare med tanke på platsens historia....
- Platsens historia?

Och så berättar hon....

....Det var en gång en plats med namnet Pengging, som tillsammans med palatset Boko var två stora hinduistiska kungadömen. I Pengging härjade den vise konungen Prabu Damar Moyo och han hade också en son vid namnet Raden Bandung Bondowoso.

Palatset Boko låg i samma område som Pengging men detta ägdes till motsats från Pengging av en ond kung. Denna kung var ingen människa sades det, denna kung var istället någon med stor aptit på människokött. Hans namn var Prabu Boko och han hade en änglalikt vacker dotter med namnet Loro Jonggrang. Prabu Bokos vilja var att överta hela kungadömet Pengging och bli den enda härskaren över de hinduistiska rikena. Han tog sig hjälp utav en person vid namn Patih Gupolo och de började tillsammans att träna upp utsedda militärer till att leda en kupp. Efter att Prabu Boko kände sig nöjd med förberedelserna var det dags att gå till attack mot Pengging. En vild strid tok fart mellan de båda kungarnas soldater som krävde många offer. Pengging led även, på grund av detta krig av både fattigdom och svält.

Prabu Damar och hans son lyckades förgöra den onda kungen från Boko i striderna. Prinsen, Raden Bandung Bondowoso jagade iväg Patih Gupolo upp till palatset Boko och där letade Patih Gupolo efter ankomsten upp prinsessan Loro Jonggrang för att tala om att hennes far hade blivit dödad i strid. Här fick prinsen, Raden Bandung Bondowoso syn på den vackra Loro Jonggrang och han blev genast förhäxat förälskad och kunde inte tänka på annat än att han ville gifta sig med henne. Detta gick Loro Jonggrang dock inte med på eftersom mannen som friat till henne också var hennes fars mördare. För att på ett så artigt sätt som möjligt neka prinsen hennes hand sade hon att hon gick med på giftemål med honom om två villkor var uppfyllda (hon visste dessa villkor var omöjliga till att uppnå.)
1) Bygga en brunn åt henne
2) Inom en natt bygga 1000 statyer.


Brunnen kom snabbt upp och Loro Jonggrang bad därefter Raden Bandung Bondowoso att sätta sig däri och när han just satt sig ner bad Loro Jonggrang Patih Gupolo att snabbt fylla brunnen med sten med syftet att prinsen där skulle dö. Dock visade de sig att de underskattat prinsens förmåga eftersom han snart lyckats ta sig upp utan en skråma från brunnen. Rasande sökte Raden Bandung Bondowoso upp Loro Jonggrang för att skälla ut henne över att hon försökt mörda honom i brunnen men när han fick se hennes skönhet glömde han genast bort sin ilska igen.

Istället tog han sig an prinsessans andra utmaning, att bygga 1000 statyer inom en natt. För detta projektet tog prinsen sig hjälp utav onda själar som tog sig till platsen för att bygga statyerna. Självklart ville Loro Jonggrang stoppa även detta projekt så hon bad en liten flicka att sätta eld på hus så att ljuset som kom liknade morgondagens ljus och hönsen att börja kuckla. Detta fick de onda själarna att avsluta sitt projekt och de talade om för Raden Bandung Bondowoso att de blivit tvungna att avsluta på grund av att morgonen kommit. Raden Bandung Bondowoso bad då Loro Jonggrang att räkna statyerna, som visade sig vara 999, det vill säga att en fortfarande saknades. Raden Bandung Bondowoso hade blivit lurad, hon hade lekt med honom och denna vetskap gjorde honom galen, därmed bestämd han sig för att HON skulle bli hans sista staty. Därmed var det uttalat och därmed blev hon förvandlad till en stenstaty. Tills idag, så tror många javaneser att en utav statyerna som finns inne i templet Prambanan är Loro Jonggrang. Man tror också att Raden Bandung Bondowoso vakar över området och att han bestraffar alla kvinnor som kommer i närheten, alla kärlekspar som ser denna staty kommer också att gå skilda vägar.



En staty i Prambanan som enligt folkmun är den vackra Prinsessan Joro Jonggrang som förvandlades till sten av prins Raden Bandung Bondowoso

Palats Boko, inte längre än tre kilometer från Prambanan

Just vid Prambanan ligger detta tempel, Candi Sewu; som betyder 1000. Detta sägs också vara ett tempel för Raden Bandung Bongowosos statyer.


*************************************************************************************
- Intressant spökhistoria, men hur vet du om den...ehr... riktiga historian?
- Vad menar du nu?
Ops.... glömde att myter inte är något folket som levde före ingången av förra seklet trodde på. Idagens Java är folktron inte död. Den är inte ens sedd som en legend, utan bär namnet "historia" ur många (men långt från allas) ögonen.
**************************************************************************************'
Snabbinfo Om Templena Prambanan och Boko

Prambanan byggdes 850-talet men övergavs snabbt efter att det blivit färdigställt. Det började förfalla och först 1918 bestämde man sig för att göra en rekonstruktion av templet. Templet byggdes som en gåva för de tre gudarna Brahma (skaparen), Wishnu (allsmäktiga och personliga guden) och Siwa (förstöraren). Utsprungsnamnet för Prambanan sägs vara Siwagrha vilket betyder just Siwas Hem.

Candi Ratu Boko är ett tempel som inte tros vara byggt av religiös anledning. Men på området, 196 meter över havet så finns det konst av både buddistiska och hinduistiska motiv vilket visar att buddister och hinduer på denna tid levde i fred. Funktionen av templet är okänt, vissa menar att det var ett monesterium, andra att det var ett kungapalats och en tredje grupp en form av viloplats. Idén om att bygga detta tempel kom år 792 och man tänkte sig att man skulle bygga templet på en hög kulle, som var helt fri från faror.