TRANSA I EN MUSLIMSK VÄRLD

I Ryssland är det straffbart att tala om dem i positiv mening. I Iran blir de stenade. I över 80 länder är det olagligt att vara en utav dem. I Indonesien blir de "bara" ansedda som mentalt sjuka. De sexuellt avvikande. De homosexuella.

Jag får ofta höra att homosexualitet är olagligt och att det ger ett fängelsestraff på en viss tid. Det stämmer emmelertid inte. Det finns ingen lag i Indonesien som direkt förbjuder homosexualitet. Anledningen till att så många tror att homosexualitet är olagligt är stämningarna i landet, det är ett samhälle som trots sin liberala stämpel fortfarande kan ses som konservativa till sin religion och tradition. Enligt de flesta "lärda männen" går det inte för sig att vara både lesbisk/bög och samtidigt en god muslim.

Att vara homosexuell verkar vara lagligt enligt boken men inte enligt samhället. Med det menar jag att den som tar risken med att komma ut riskerar att förlora jobbet, ryktet och all social kontakt med familjen. Så många stannar i sin gaderob.

Transsexuell? De ses som aggressiva. De ses som mentalt obalanserade! I Yogyakarta, så som i de flesta indonesiska städer ses de oftast i grupper och som gatumusikanter. På nätterna säljer de sig själva för kanske en tiondel av vad "en riktig kvinna hade kostat".
- De som går till transsexuella är nog de som inte har råd att få en riktig kvinna. Jag vet inte om det är något de valt själva jag menar det finns ju massor av jobb!
Det ovanstådda citattecknet är en samling åsikter jag ofta hör som pekar åt samma håll. En transsexuell är "något" mindre värt än en riktig kvinna och denne har ingen skam i kroppen så att den antingen blottar upp sin kropp som ett vilddjur eller har mage att tigga pengar från dem som sitter och äter på stan. Det låter ganska osannolikt, för att det är inte speciellt sant. Ingen säljer sin kropp för ett pris på två kronor varje natt åt män som inte har råd med en "riktig kvinna". En transsexuell har kvinnliga känslor, uppfattar sig själv som en kvinna och vetskapen av att samhället varken definerar henne som en kvinna eller en man kan väl antas ses som ... Kränkande?

För ett tag sedan läste jag en artikel om en transgender som för ett tag sedan öppnat en skönhetssallong i Yogyakarta. Öppna en skönhetssallong är något de rikare transsexuella kan göra. Innan kvinnan öppnat sin sallong sålde hon sig på gatan för mindre än "några cent" per gång och även om hon aldrig velat ha mycket utav livet ansåg hon sig ha högre drömmar än så, så hon gav det ett försök - hon öppnade en sallong. Kvinnan i artikeln var djupt troende, men som alla andra med annan sexuell läggning än hetero, inte välkommen till moskén. Därför bestämde hon sig för att öppna en egen plats där alla är välkomna och hon har nu vid sin sallong vid sidan av en bön-lokal för alla trans, bi och homosexuella. Hon tror starkt på att gud är öppen för alla, och att gud ser till en persons handlingar snarare än hur denne ser ut på utsidan.

Förra året kom en dokumentär ut, "Tales of the Waria" (waria betyder transa på indonesiska) som består av några berättelser från indonesiska waria. Även om jag bara sett klipp från dokumentären så kan hålet spräckas på orden om att de transsexuella frivilligt blir gatumusikanter eller nattsällskap. Det börjar i skolåldern, familjen skolan vill inte acceptera dem om de inte klär sig som "riktiga pojkar", föräldrarna skäms och rätt vad det är blir de tvingade att sluta innan de äns klarat av grundskolan. Det starka religiösa klimatet gör det svårt för en transsexuell att hitta jobb och de blir därmed tvingade till att förnedra sig själva genom gatutiggeri och prostitution. Många är hemlösa och i väldigt dåligt skick med tanke på att samhället betraktar dem som smuts, det inkluderar polisen som finns för att spotta dem i ansiktet snarare än att beskydda medborgarna. Av polisen stämplas de ofta som "mentalt störda med multipla personligheter"
Well,
sedan hör jag folk spy ut sin avsky
- I Indonesien finns det massor av jobb. Men de föredrar visst att vara på gatan... Obildat....
Ja, vem *** är det som är obildad? Det tragiska är att det är vad de flesta anser. Ytterliggare en tragisk faktor är att de ofta blir kallade för "rika" efter att ha "snott" pengar via deras tiggerier.

Nästa gång vi sitter ute och äter kommer några att sluta att tugga, sätta riset i halsen eller enbart glo i avsky på dem som vandrar förbi för att tigga pengar för dagen. Jag kommer att glo i avsky på dem som glor i avsky. För det är deras blickars fel. Deras fel att de transsexuella inte får någon annan plats än på gatan.