RÖKARNAS PARADIS?

Cigaretter. Cigaretter. Här var det cigaretter. I Indonesien finns det inte många platser som kallas RÖKFÖRBUD och rökarna finns överallt. På bussen. I klassrummet. I den fina lunchrestaurangen. I duschen. Och i handen på ett två årt gammalt barn. "Vilda västern" beskriver vissa dessa reguleringar.

FLEST RÖKARE I SYDOSTASIEN
Indonesien är det enda landet i hela sydost-Asien där det faktiskt är tillåtet att röka på offentliga platser. Medan många utav världens länder försöker lösa hälsoproblemen med rökning genom regleringar i tv-rutan låter Indonesien istället skådespelarna stolt glorifiera cigaretterna. Med en snabb statistikkoll på världen så är Indonesien med sina runt 240 miljoner invånare världens fjärde största land för tobaksindustrin och så många som 63 procent utav alla männen i landet röker (fem procent kvinnor). Totalt röker 63 miljoner personer i landet och statistik visar även unga kidz så unga som 10 år redan vara aktiva rökare. Ja. Det är inte ens olagligt för minderåriga att köpa cigaretter. Så hög siffra som 25 procent av alla unga 10-15 år har någongång provat att röka.

Indonesien är det enda landet i hela sydostasien som ännu inte skrivit under WHO's internationella konvention om tobakskontroll från 2005. Denna konvention innebär att tobaksbolagen är förbjudna till att sponsra och annonsera evanemang samt att det ska finnas begränsningar om rökning på offentliga platser. Att sponsring utav många evannemang och platser är mycket väl tydligt. När jag för nästan ett år sedan skulle ut till en utav de kändare klubbarna i Yogyakarta gav en man mig ett cigarettpaket i handen med märket Djarum Black efter att jag betalat entréavgiften.
- Det är en service. Vi ger ett gratis paket cigaretter till alla som kommer in.
- Jag röker inte....
- Du kanske kan ge paketet till en kompis?
Jag slängde cigarettpaketet genast i papperskorgen precis vid ingången där vakterna kunde se mig. Inte konstigt att nästan vartenda nisse i det här landet röker. De är mer eller mindre tvingade till det!

DET ÄR COOLT ATT RÖKA
Rökning är då inget skamligt och ingen skäms utav att trycka in en liten luring i käften. Tvärtom. Det klassas som häftigt och med reklam, söta unga modeller och goda förebilder så lyckas tobaksbolagen med vad de vill. Nå de unga med budskapet "Det är coolt att röka". Många musikevanemang, sportmatcher och uteställen är sponsrade av cigarettbolagen.

Ett av cigarettbolagen i Indonesien kallas Sampoerna och detta bolag bygger skolor, sponsrar kulturevanemang, sponsrar hem för föräldralösa, ger katastrofhjälp vid översvämningar och delar ut stipendier. Många menar att Indonesien, som ett utvecklingsland inte har råd att leva utan cigaretterna. De har en betydande del för utbildningen, sporten och kulturen. Idag tillverkar Indonesien cirka 220 miljarder cigaretter varje år.
Indonesien sägs vara det enda landet i världen där rökningen ökar varje år.

UTLÄNDSKA MÄN SOM SATT VANTARNA PÅ INDONESISK TOBAK
PHILIP MORRIS -
tog över Sampoerna 2005 (Indonesiens nummer 1 säljande cigg)
BRITTISH AMERICAN TOBACCO - Tog över Bentoel 2009


KRETEK
Sedan slutet på 1800-talet finns det i Indonesien en cigarettsort som kallas Kretek. De har smak av nejlikolja och myten menar att detta skall mildra smärta. Rökning har sedan dess blivit en del av kulturen i Indonesien och sjukdomar som KOL och lungcancer ökar årligen....

För en tid sedan publicerade svenska expressen en tv-nyhet om tvååringen Ardi som röker 40 cigaretter om dagen. Han började som 11 månader gammal och även om hans fall är det mest uppmärksammade är han inte den enda. Att små barnrumpor, inte ens i åldern för att få gå in
http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2002542/ardi--2--roker-40-cigaretter-om-dagen

Förra veckan publicerade svenska dagbladet en artikel om att djuraktivister blivit upprörda då det uppmärksammats att orangutangerna på flera utav Javas djurparker röker, för att locka uppmärksamhet från parkens besökare: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rokande-orangutanger-uppror_6478930.svd



Varje år dör 400 000 personer i landet till följd utav rökning.
Ungefär 8,5 procent utav de inkomna skatterna kommer från cigaretterna
Varje år bidrar cigaretterna med 50 biljoner SKR till landets ekonomi....
(Dock påstås följdsjukdomarna kosta cirka 160 biljoner SKR enligt anti-tobaksbyråer i landet).

Vad skulle hända om cigarettindustrin dog i Indonesien?
Skulle arbetslösheten öka? Skulle ekonomin rasa?

Eller vad sägs som att avsluta jobbet med att tillverka giftpinnar och börja i läkemedelsföretagen och tillverka piller för hjärtmedicin i stället?

Anonym

illa :-(