MISSHANDLING TILL SALU

Ett pass. Ett arbetsintyg. En flygbiljett. En lön som kallar. En familj som har lagt allt sitt hopp till dig. Saudiarabien. Eller Malaysia. Du har sett bilderna. Av kvinnor som fått öronen avbrända. Av ansikten som försvunnit av frätande syra som svider något ordentligt. Avklippta fingrar. Det finns inga jobb i Indonesien som ger en vettig lön. Det vet du. Det vet också din man och det vet de runt omkring dig. Lönen är förfärlig och räcker inte till att mätta många munnar. Du blir nog hellre slagen i ansiktet än att känna den där tortyren av en hungrande mage. Du vet att din regering inte kommer att skydda dig vad som än händer. Du har sett det i tidningen, den 20 åriga Sudartik från Desa Besole begav sig till Tekong, Singapore för arbete. Det frågades om Sudartik under tre års tid. Den indonesiska regeringen var aktionslös. Du vet allt deta men vill ändå bort. Här finns ingen framtid. Här finns bara hunger.
.
Det handlar om hembiträden, husslavar som lämnar Indonesien för bättre möjligheter i andra länder. Men i samma sekund de klivit av planet försvinner deras rättigheter. Från 2005 till 2009 har bara i Malaysia 173 hembiträden allmänt sina chefer för övervåld. Enbart nio av fallen har dock ledit till åtal. Värre ser relationen dock ut med Saudiarabien. Där har 5336 personer anmält sina chefer för övervåld.
.
NÅGRA EXEMPEL PÅ ÖVERVÅLD
*Blinda Hariyatin, 32 år gammal arbetade som hembiträde i Saudiarabien mellan 2006-2010. Åren kostade henne synen, en avbruten svanskota och förlamning i båda benen.
*Unga Nita dog under mystiska omständigheter tidigare i år i Hong Kong efter en månads arbete. Familjen har bara lyckats få uppgifterna hon är död, och allt annat verkar enkelt ha sopats under mattan.
*2009 fick 26 åriga Modesta Rengga Kaka från östra Indonesien smaka på misshandel på hela sin kropp när hon var hembiträde i Malaysia. Hennes ena öronsnibb hade bränts av. Kroppen slagen av trädverktyg och rottan (piska). Mat fick hon en gång om dagen.
* Winfaidah från indonesiska Lampung blev 2010 våldtagen och misshandlad av sin chef i Malaysia.
.
ALLMÄNT
- Någongång under 2009 fick Indonesien nog och la in ett förbud om att skicka fler arbetare till Malaysia, även om det nu råder arbetsbrist i Malaysia. Detta förbud skulle gälla tills att Malaysia infört ett samarbete med Indonesien om de arbetandes rättigheter. Anledning är förståss allt övervåld som sker mot de hembiträden som skickats dit. Runt maj i år kom dock Indonesien överens om att bryta detta. Nu får åter igen indonesiska kvinnor ta sig över gränsen för att låta sig misshandlas och få en peng för det.
- Relationen mellan Malaysia och Indonesien har i försöksform velat förbättras. Tre nya regler har utformats, där båda länderna hållt med om att imigranter arbetande i Malaysia skall få en ledig dag varje vecka och om detta inte utges skall arbetaren kunna kräva ersättning, för det andra skall alla immigranter ha rätten att hålla sitt egna pass och för det tredje så skall både Malaysia och Indonesien göra utredning utav lagen för att se vilka brister som kan förbättras. Detta kom man överrens om tidigare i år, april och hur det ser ut i praktiken är ännu inte glasklart.
- 4,3 miljoner indonesiska invånare jobbar utomlands i huvudsakligen Mellanöstern och Asien (Saudiarabien, Malaysia, Hong Kong och Kuwait). Det är definitivt fler kvinnor än män, ungefär 80 procent.
- Malaysisk lag är ett tydligt exempel på hur migranters position försvagas, arbetsgivarna har för exempel rätt att tillhandata passet.
- Nästan så mycket som hälften utav vad som tjänas ihop skickas tillbaka till familjen i hemlandet.
- Sedan 1997 har siffran över personer som sticker utomlands för att hitta ett jobb ökat markant.
- Etta på listan är Saudiarabien och 2006 var det dryga 300 000 medborgare som lämnade Indonesien för Saudiarabien.
- I Malaysia är runt 17 procent av arbetskraften utifrån och 60 procent är från just Indonesien. Ungefär 1,5 miljon indoneser arbetade år 2006 i Malaysia där de inte har något legalt skydd och därför utnyttjas utav sina bossar på alla tänkbara sätt.
- En snittmånadslön för hembiträden i Malysia ligger på cirka 1500 svenska riksdaler.