SAGAN OM ACEH

Kravet om att införliva Sharialagar. Göra Aceh självständigt från Indonesien. Skapandet av gerillagrupper. En indonesisk militär som svarar gerillagrupperna med övervåld, utnyttjande av människor, muthandel och brott mot mänskliga rättigheter. 15 000 människor döda. En konflikt som styrdes från gerillagruppen GAM, vars högsta ledare smidde sina vapen och planer i…. Sverige.
                                    

SJÄLVSTÄNDIGHET
Aceh Merdeka, Aceh Merdeka var en gång de stora slagorden i norra Sumatera, nordvästra Indonesien. Acehs medborgare vill ha vad Papua och Östtimor redan fått, bli självständiga från Indonesien. Aceh, högst upp i norra Sumatera är den del av Indonesien där islam är som allra starkast. I slutet på 50-talet lät sig den indonesiska regeringen godkänna att Aceh skulle få bli sett som en ”speciell provins” där de islamska vanorna och lagarna fått en högre respekt än i övriga Indonesien. Aceh är ekonomiskt mycket viktigt för Indonesiens ekonomi eftersom det finns stora gas- och oljeresurser i området, så mycket som 30 procent av Indonesiens gas kommer från Aceh. Aceh ansvarar dessutom för 11-15 procent utav landets exportintäckter. Bortsett från att Aceh är en viktig inkomstkälla så ville regeringen inte släppa Aceh med tanke på att detta kanske skulle locka andra oroliga provinser i Indonesien till att börja gnälla om självständighet. Sverige säger sig vara kritiska till Indonesiens förtryck men går inte så långt att de kräver att Aceh skall bli ett eget land, men en ”autonom stat.”


EN BLODIG HISTORIA
Det går inte riktigt att säga när konflikten på Aceh började men det har sin bakgrund i islamska hårt kontrollerade lagar, historiska missförhållanden och den ökade javanesiska populationen som började ta inflytande i Aceh på 50-talet.
Aceh var den provinsen i Indonesien som slet hårdast mot holländarna under deras kolonimakt på 1800-talet och Aceh blev också den del av Indonesien som sist koloniserades. 1873 satte nyfikna holländare först sina klor in i Aceh som dessförinnan lyckats vara en suverän nation i närmare 500 år. Holländarna menade att de ville kontrollera britterna på den malaysiska sidan att få inflytande på indonesisk mark. Aceh var dock hårda och gav inte upp sitt land förrän de erfaret många strider mot holländarna med väldigt många offer. Eftersom Aceh är starkt muslimskt sägs det ha varit en av anledningarna till det aggressiva motståndet mot de giriga kristna kolonisatörerna. Först 1910 kunde holländarna hurra över att Aceh nu var i deras ägo.

 Regeringens inflytande efter Indonesiens självständighet från Holland på 50-talet var inte populärt eftersom Java och huvudstaden Jakarta uppfattades av många som korrupt och icke-muslimskt. De från Java ansågs få bättre jobb med både högre positioner och löner än vad de som ursprungligen var från Aceh fick. Det skapade ilska. Det skapade avundsjuka. I Aceh har även amerikanska ExxonMobil tagit ett fotfäste och utvinner resurser på platsen. 1953 ställde sig många från olika delar av Indonesien på en sida och skapade Negara Islam Indonesia (den islamska staten Indonesien). Denna grupp blev nöjda när uppropen möttes med svaret att regeringen gav Aceh titeln ”speciell provins” 1959. Uppropen från Negara Islam Negara sades vara ganska milda förhandlingar utan att allt för många behövde sätta livet till.  

EN PROTESTRÖRELSE TAR FORM
1976 skapades rörelsen för ett självständigt Aceh (GAM, Gerakan Ache Merdeka) utav Hasan di Tiro med hoppet om självständighet från Indonesien av nationalistiskt slag och få en egen regering. GAM existerade mellan 1976-2005 och bestod av cirka 3000 gerillasoldater. 15 000 människor fick sätta livet till i dessa strider. Målet var att Aceh skulle bli befriat från den tortyr och dessa våldtäkter ”holländarna och INDONESERNA” orsakat befolkningen på Aceh. Di Tiro anser att det skedde ett kolonialbyte efter andra världskriget när Aceh, istället för att bli självständigt bollades från Holländarnas händer in i Javas ficka. GMA började sitt våld 1977 när en amerikan mördades efter en attack på Mobil Oil. Under 1979 slaktades nästan alla som öppet tillhörde GAM, Hasan di Tiro själv flydde landet. Till Malaysia. Vid denna tidpunkt var GAM svagt men med lite hjälp från Libyen i form av vapen och träning kunde GAM trappa upp sin aktivitet i Aceh.
1997 var nog Acehkonfliktens tyngsta år eftersom det var mitt inne i ekonomiska krisen, och acehneser som arbetat i Malaysia tvingades hem eftersom möjligheterna för jobb hade tagit slut. Dessa acehneser ilsknade av vetskapen om att regeringen använde 95 procent utav naturresurserna i området. Bara fem procent gick acehneserna själva! Förutom försöken att förgöra den indonesiska militären attackerade även GAM javanesiska immigranter, misstänkta ”indonesiensympatisörer” och javanesiska symboler. När en ny regering trädde fram 1998 lovades acehneserna kompensation för det övervåld de blivit utsatta för från militären och en undersökning skulle startas. Dessa fina ord verkade dock vara… Enbart fina ord. Ingenting hände.

Kvinnliga gerillasoldater

LÅT OSS FLY!... TILL… SVERIGE!
Hasan di Tiro stannade inte sin flykt från landet i Malaysia, han och andra stora namn inom GAM tog 1980 sats långt norrut, till Sverige! Förutom GAM’s sultan, di Tiro fanns även personer som kallade sig för premiärminister och utrikesminister för utbrytarstaten Aceh. GAM fick nu ett fotfäste i stockholmsförorten Norsborg. Därifrån, Norsborg dirigerades sedan GAM’s agerande nere i Aceh. I åratal har den indonesiska regeringen krävt att svenskarna skall agera mot GAM’s exilledning i Stockholm. Ärendet har varit känsligt och på svensk mark dröjde det ganska många år innan någon vågade peta i ärendet. Indonesien har många gånger höjt sin röst mot Sverige och diskuterat med både Laila Freidvalds och Anna Lindh för att få någon av dem att reagera mot Hasan di Tiro eller någon av de andra personerna i GAM som befinner sig i Sverige. Problemet för Indonesien har varit att samtliga blivit svenska medborgare och de har därför inte kunnat be om utlämning. Både Lindh och Freidvalds menade att Sverige varit åsiktslösa och varken uppmanat eller inbjudit GAM till att ha sin verksamhet i Sverige.

Demostration i Stockholm för Acehs självständighet

I början på 2004 greps dock flera medlemar av SÄPO i Stockholm och deras datorer konfiskerades för att innehålla material om planering av bland annat folkmord.
 "Den indonesiska regeringen uppskattar både det handfasta engagemanget och de konkreta åtgärder som vidtagits av den svenska regeringen - särskilt av dess åklagarmyndigheter - för att inleda en rättsprocess mot vissa personer som är misstänkta för att uppvigla till väpnat uppror på indonesiskt territorium från svenskt territorium". (Utrikesdepartementet, Jakarta)


Sjuk och bräcklig, år 2008 efter närmare 30 år i Sverige återvände sultanen Hasan di Tiro till Indonesien. Han möttes utav 70 000 jublande anhängare men bara efter knappt två år i Indonesien, precis när han skulle återfå sitt indonesiska medborgarskap avled den 84 år gamle Hasan di Tiro i augusti 2010.

MILITÄRENS ÖVERVÅLD
Det var på håret att fred skulle slutas 2002 när regeringen sade att Aceh skulle få behålla 70 procent av inkomsterna intjänade i området (tidigare var det fem procent) samtidigt som Sharialagarna skulle få gälla och agera självständigt mot övriga Indonesien. Men den viktigaste frågan – SJÄLVSTÄNDIGHET diskuterades aldrig så parterna var fortsatt oeniga och striderna tog snabbt fart igen. Den indonesiska militären, Tenaga Negara Indonesia (TNI) har från flera håll kritiserats då de misstänkts ha lockats in i illegala affärer med bland annat heroin, mutning när de tvingat butiker till lägre priser med hot om kidnappning och skydd från fabriker i Aceh. Konflikten i Aceh har öppnat vägarna för illegala aktiviteter eftersom den ger begränsad insyn för media och undantagstillstånd som gör Aceh till ett revir endast för militären. Det finns även rykten om att TNI skulle sälja vapen till GAM. Det finns alltså ett intresse för TNI att hålla kvar konflikten, deras prioriteringar handlar inte om att sluta fred eftersom de tjänar på konflikten. Givetvis har befolkningen i Aceh blivit desperata på lösningar och många väljer att gå med i GAM som enda målet att besegra indonesiska armén. Detta utnytjas utav ledarna i GAM som arbetar för att rekrytera de hämndlystna vars föräldrar som mist sitt liv från TNI’s våld.

KONFLIKTENS… SLUT…
Inget ont som inte för något gott med sig, det skulle i detta fall vara tsunamin som svepte in över Aceh i början på 2005 och orsakade förintelse och att 10 000 miste livet men det blev också stoppet för gerillasoldaterna som kastade in handuken och avtalade fred med regeringen. De gav upp sina krav om självständighet som de så länge, nästan 30 år hade betalat med sitt blod för. Regeringen tvingades dra tillbaka militärstyrkorna från området och godkände att GAM skulle få bilda sitt egna parti. Förutom eget parti fick de även land och amnesti.   Konflikten räknas vara bland de mest längsta i världen där indoneserna vägrar internationell inblandning samtidigt som GAM vägrar tillåta något annat än självständighet.

Aceh är enda platsen i Indonesien där Sharialagar tillämpas

THE BLACK ROAD, AUSTRALIENSK DOKUMENTÄR:
http://www.youtube.com/watch?v=V6sxo9h5Igc