DE ONDA ANDARNA

Bukti Bintang. Beläget uppe på höjden på Yogyakarta ligger en plats där man kan skåda hela stjärnhimlen. Eller egentligen är stjärnhimlen små upplysta lampor från husen i Yogyakarta, och en natt utan dimma ser det ut som att himlen är förenad med staden. Det blinkar. Igår satt vi där och drack Bintang (öl som passande till platsen betyder just Stjärna). Efter en öl vill min vän springa in till skogen för att pissa men ångrar sig snabbt med orden
- Det finns spöken där. Jag har ett sjätte sinne, och jag ser dem ofta.

Jag kan inte låta bli att le. För det är svårt att säga om det går att stöta på någon som inte tror på dessa fantastiska myter Indonesien är fyllt av. Vackra, vansinniga och totalt otrovärdiga historier.

DROTTNINGEN AV SÖDRA JAVAS HAV.
En saga som det ofta talas om är Drottning av södra Javas hav. Hennes namn är Nyai Roro Kidul och ser till överdelen ut som en vacker sjöjungfru medan hennes nedersta del ser ut som en orm. Hon har makten att ta själen från vem som än hon behagar. Hon sägs ha kontroll och makt över vågorna och havet i Java. Tsunamin 2006 var ett exempel på när hon blev riktigt arg. En del menar även på att Nyai bär ansvaret för vulkanen Merapis aktiviteter.
Nyai var en gång en vacker drottning på Java, men efter att hon blev förhäxad med svart magi led hon av en hemsk hudsjukdom som fick hennes hud att fjällra likt en orm bestämde hon sig för att ta sitt liv och hoppa och förenas med havets vågor. Där nere i vattnet kunde hon återfå sin skönhet.

DUKUN
En dukun är en shaman som är vanligt förekommande ute på landsbygden. Han bedriver svart magi och är ett alternativ för de människor som inte har möjlighet att ta sig in till stora staden för att få riktig läkarvård. Dukun finns, och är högt respekterade även i de mest ortodoxa muslimska områden. En dukun tros ha helande krafter och använder sig av sådant som medicinska örter, djur och offergåvor. Deras huvudansvar är att hålla onda demoner borta (många sjukdomar beskylls av onda demoner). Det finns både goda och onda dukun så man bör vara på sin vakt med vilka man stöter på. Det finns bland annat dem som kan orsaka offret kronisk diarré och med offergåvor som opium, vapen och naglar kan en dukun orsaka sitt offer huvudvärk, illamående och kräkningar tills offret träffar en annan dukun som kan hjälpa denne ur detta. Dukun finns överallt i Indonesien, främst på Java men också i Kalimantan, Sumatera och Bali. Deras huvuduppgift brukar vara att överföra sjukdomar (ond ande?) från den sjuke till något djur (oftast kyckling).
Minns hur en vän stolt en gång sa
- I min hemby i Sumatera blev min farfar botad av cancer eftersom den onda anden överfördes till en kyckling. Kycklingen dog på direkten efter att den överfått anden.

I bland kan jag tycka det är väldigt osunt med denna tro eftersom det får folk att förlita sig på magi och vodoo snarare än det riktiga läkarrummet. Samtidigt skulle jag aldrig håna eller försöka läxa upp någon som väljer att tro på dukun och deras makt av två själ,
1) För det första är religion en privatsak.
2) För det andra så finns det för många människor inga riktiga möjligheter att någonsin ta sig till en riktig läkare, av ekonomiska anledningar och brist på läkarvården i allmänhet. För dem spelar dukun en riktig roll, för om de inte kan få tro på lite magi innebär det att de blir hopplösa. Pseudoeffekten är trots allts bättre vård än ingen vård alls.

BANYUWANGI
Banyuwangi är det ställe i Indonesien där tron på svart konst är starkast, det ligger på västra Java, inte allt för långt från Bali. Svart magi innebär där framtidsspånande, kärleksmagi, läkande massage och orsakandet av andras död. Allting beskylls med svart magi. Plötslig död. Misslyckandet i karriären. Sjukdomar. Äktenskapsproblem. Allt detta sägs mycket troligt vara orsakat utav en lokal dukun. I andra delar av Indonesien beskylls ofta korruption med svart magi.

Indonesien slås ofta av naturkatastrofer. Jordbävningar. Tsunami. Översvämningar.
- Vi måste lära oss att bruka jorden bättre så att gudarna/andarna inte blir arga.
Allt beskylls med arga andar och gudar.

****

Ja. Efter att ha lyssnat till spökhistorier uppe på stjärnhöjden på Bukti Bintang ville min vän åka hem, han blev påmind om hur en av hans vänner blev skadad genom vodoo. En dukun hade använt sig av en docka, tryckt en nål in i den och orsakat hans väns död.
Han tittade sig sedan runtom som om att det vore någonting obehagligt närvarande. Själv kunde jag bara se staden nedanför med de små ljusen som glittrade från husen likt små stjärnor.

Det var tillräckligt med magi för mig.

Nyai Roro Kidul