Islam och Extremism

Islam och extremism. Två ord som ofta får stå i samma mening trots att det faktiskt är två olika begrepp. Extremism finns som bekant även i kristendom, judendom och till med i buddhism och hinduism. I samtliga fall verkar det finnas en självklar skillnad mellan religionen och extremismen. Men inte när det gäller islam, där verkar ett märkligt likhetstecken ha hoppat upp mellan orden.

INDONESIEN OCH ISLAM
Islam kom till Indonesien på 1100-talet genom handeln med mellanöstern. Alltsedan har religionen växt sig stark. Idag tillhör cirka 88 procent, 210 miljoner av Indonesiens invånare islam. Det är 14 procent av världens muslimer och gör Indonesien till landet med flest muslimer i världen. När Indonesien 1945 fick sin självständighet ville islamistiska grupper att Indonesien skulle bli en islamisk stat. Det sa Soekarno, den förste presidenten NEJ till eftersom han befarande diskriminering av övriga religioner. 1984 förbjöds alla religiösa partier eftersom religion inte får ha ett inflytande i politiken.

Indonesien är ett mångreligiöst samhälle och vad jag erfarar så är det inga problem för hinduer, kristna och muslimer att samexistera. Islam får ofta titeln att vara kvinnofientlig men i Indonesien är det flera gånger helt okej att klä sig hur man vill, kvinnor har precis samma rätt till arbete som män och det finns kvinnor med höga titlar. Indonesien har haft kvinnlig president, något många länder i västvärlden, däribland Sverige inte har haft. Många umgängeskretsar, arbetsplatser etcetera består av en blandning av människor från alla religioner. Vissa har till och med inställningen att det inte spelar någon roll vilken religion man tillhör, det är ju ändå samma gud vi talar om. Det råder även liberalism i hur islam ska utföras, vissa väljer att bära hijab andra vill gå utan slöja, vissa vill be mot Mekka x och andra y antal gånger om dagen. Alla är fria i hur de väljer att leva ut sin religion.

BALIBOMBEN 2002
Islam får i princip bara synas i media om det har med en konflikt eller med extremism att göra. Därför syns Indonesien inte speciellt ofta. Men 2002 fick internationell media upp ögonen för den lilla turistön Bali i öst. Jag talar om Balibomben 2002. Historian handlar om några killar från den extremistiska lilla organisationen Jemaah Islamiah som en oktoberdag placerade en bomb vid två av Balis mest populära nattklubbar. Bomben utlöste. Ett hundratal personer dog varav de flesta var australienska turister. Motivet från Jemaah Islamiah skall ha varit Australiens inflytande i Östtimors självständighetskrig från Indonesien. Historian om balibomben, och bilden den gett av Indonesien för västvärlden är något Indonesien fortfarande måste fightas mot. Många både skäms och förargas över den bild som balibomben gett Indonesien, den nation som haft sådan stor tolerans och öppenhet gentemot andra religioner i landet. Överallt kunde tydliga pilar utmålas om att det var islam som var skyldig till bomben.
-  Indonesien? Men är inte det där man bombar folk för att man inte är muslim? Passa dig! De gillar inte västlänningar!

PROBLEMET I ACHE
Ache, en del av norra Sumatra (västra Indonesien) är en provins med fyra miljoner människor som länge har fått stå symbol för Indonesiens problem. På en svensk nationalistisk tidning läste jag en arg artikel om att Indonesien minsann inte alls var ett ”demokratiskt samhälle trots islam”. Orsaken var att Ache accepterat Sharialagar och att några skolflickor hade fått höra att de skulle brinna i helvetet om de inte bytte om till kläder som var mer passande. Att kalla Indonesien för ett extremistiskt islamskt samhälle för att Ache med knappt två procent av Indonesiens totala befolkning, är lika intelligent som att kalla Sverige för ett kristet extremistiskt samhälle och relatera till Jönköping eller Knutby.
- Jaså, du kommer från Sverige? Ni är kristna va? Ja, jag har ju hört att folk beordras från vad ni tror är Kristibud att ni måste ha ihjäl folk för att hamna i himlen… Galet land.

ATT VARA AV MINORITET
Okej. Diskriminering förekommer i Indonesien. Det har jag inte minst fått höra från min katolska vän Cecilia. Hon berättar hur hon gått tillsammans med en kristen kör genom en by i norra Java för att sjunga några sånger. Några muslimska ungdomar kastade stenar och hånade dem med några förolämpande fraser. För Cecilia är det frustrerande att hon får höra sånger från moskéer och imamens bönekall var dag, men inte kan få sjunga sina kristna sånger på gatan utan att möta motstånd. Cecilia tycker också att det är jobbigt när muslimska bekanta till henne hånar henne för att använda arabiska ord i hennes böner, eftersom arabiska är ett islamskt språk, inte ett kristet.
- Vilket språk tror de att de kristna i arabländerna talar?

I regel verkar dock Cecilia inte tycka att det är några större problem att som kristen att leva tillsammans med muslimer eftersom de flesta av hennes vänner faktiskt tillhör islam.

Det Cecilia berättar får mig givetvis att dra paralleller till Sverige. Där vi dagligen ser frälsningsarmén sjunga på storstädernas torg, kyrkoklockor som dånar en gång i timman och en tv-kanal som visar olika katolska predikanter skrika om sin kärlek till Jesus (Öppna kanalen).

Skulle en islamsk gatukör uppstå i detta kristna land, Sverige (om än ”öppna och toleranta”) kan jag definitivt se ett antal grupper bland från så väl nationalistiskt politiska partier som kristna stollar som inte skulle kunna dra sig för lockelsen att kasta några stenar mot denna gatukör.  
I varje land verkar det vara populärt att slå på minoriteten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vad jag ville ha sagt, ur denna röra, var inte att islam är fredens religion. Ingen religion det. Det jag ville ha sagt är att islam inte är extremism. Islam är en religion. Extremism är en metod som förekommer inom alla religioner där religionen blir något bokstavligt, utan plats för tolerans eller kompromisser.
Extremism är ovanligt.

Så länge fanatiska ledare med krigsplaner får leva symbol istället för det folk som faktiskt praktiserar islam, kommer det dock att bli svårt att se skillnaden mellan begreppen:
 Islam och Extremism.