Intolerans möts av intolerans

Hemma pratar alla om valet. Om hur ett parti som varken tror på demokrati eller jämlikhet och dessutom har flertal politiker med rötter i nazismen kravlat sig in i riksdagen. Det är förvånande sägs det. Trots att politikerna valt att skippa debatten med antingen ignorans eller smutskastning. Här talar alla om ett annat hot. Konflikten med Malaysia. Malaysia säger sig ha blivit orättvist behandlat av Indonesien, som säger sig ha blivit bedragna av Malaysia. De vägrar lyssna på varandra. Precis som i Sverige väljer man att möta intolerans med intolerans.

Varje dag har jag fyra timmars lektioner i indonesiska. Jag har totalt sex lärare och det är ingen av dem som behandlar mig som deras elev. De behandlar mig som en vän. Förutom att hetsa indonesiska språket diskuterar vi ofta kulturella och politiska skillnader mellan just Indonesien och Sverige.

KAMPEN OM KULTUREN
Ira, en av mina kvinnliga lärare beklagar sig över malayerna under dagens lektion. Trots att det är Indonesiens närmsta granne, med samma religion, matkultur och språk, trots deras gemensamma kamp mot kommunismens intrång i sydostasien finns ett stort hat på gränslinjen mellan länderna. Snacket om hur mycket bättre det är att vara född Indonesien är ingenting det viskas om.

Som kvinna i Malaysia kan man aldrig få praktisera någon annan religion än islam och inte heller får man gifta sig med en icke-muslim. En politisk ledare i en tidning kan inte skrivas efter egen vilja från skillnad till öppna och liberala Indonesien.

Deny Hamdani, skrev i måndags i Jakarta post, om det kulturella bråket mellan Malaysia och Indonesien. Malaysia har tydligen startat ett turistprogram balinesisk dans används som lockbete (givetvis skulle en malay aldrig kalla det BALONESISK dans). Det har fått människor, särkilt de nationalistiskt lagda i Indonesien att vilja slita håret av sig. De snor vår kultur säger de. Samtidigt har baloneserna inga problem med att använda ”Sayang Rasa” en mycket gammal låt från Malaysia som huvudnummer i deras dansuppträdanden. Sno kultur var det ja.

TVISTERNA OCH KIDNAPPNINGARNA VID BORNEO
Landsgränserna Malaysia och Indonesien verkar vara något luddigt. Konflikten om Borneo började på 60-talet och har inte helt dött ut. För en knapp månad sedan arresterades tre indonesiska fiskemän vid Riau öarna. Malaysia menar att det är deras öar, Indonesien att de tillhör dem. Tidningarna skriver och stora rubriker i landets stora tidningar. Mycket handlar om indonesiska presidenten,  Susilo Bambang Yudhoyono’s (SBY’s) slappa reaktioner. Han vågar inte agera vilket beskylls på en svag militär och skräcken för vad som händer med de två miljoner indonesiska migranter som arbetar i Malaysia.
De kommer att skicka tillbaka allihopa till Indonesien om fel beslut tas, skyller presidenten på.

Från en malaysisk blogg, Malaysiabrowser står dock en motsatt sanning. Där skrivs om sju malaysiska män som blivit kidnappade runt Riau öarna av indonesiska regeringen. Orsaken var att malayerna fiskat på olagligt vatten. Dessa män släpptes senare.
- Konflikten om kulturen och öarna lär alltid pågå. Vi menar att öarna är indonesiska och de att öarna tillhör Malaysia. Vem som har rätt? Det har jag egentligen ingen aning om, säger min lärarinna, Ira.

MISSHANDELN AV INDONESISKA HUSFRUAR
En annan konflikt som Ira ser som allvarligare är situationen för alla indonesiska kvinnor som tar sig till Malaysia för att arbeta som husfruar. De blir misshandlade. Ira tror inte att det är ett rasistiskt brott mott indoneser, utan att det har med synen på husfruar generellt att göra. En sådan förtjänar ingen respekt. Samtidigt erkänner hon att det främst är indoneser som arbetar i de malaysiska hemmen.
-  Jag har aldrig hört talas om att en malaysisk kvinna skulle arbeta som husfru.

Anledningen till att indonesiska kvinnor ofta tar sig över gränsen, inte bara till Malaysia utan även till Singapore och Saudiarabien är för att lönerna är bättre där än hemma i Indonesien.

Sedan kommer vi in på situationen i Sverige. Hur ett parti som beskyller en hel religion, Iras religion, till att vara farlig och ett hot för Sveriges trygghet, just kommit in i riksdagen. Hur ett parti slänger ut all sin rädsla, alla landets komplexa problem indirekt på islam. Sedan väljer politikerna att möta smutsen med att vissla lite.
Wow. Jag trodde verkligen att Sverige var ett modernt land, säger hon.

Jo. Så håller vi på.
Smuts kastas på smuts. 
Intolerans möts med intolerans.

Elin H

Känner du att Ira är en typ neutral källa, eller att hon främst representerar indonesiernas syn?

Sno kultur hit och dit... Jag är inte insatt i indonesien/malaysias diskussion alls, men det låter lite som att Dalarna skulle klaga på att finlandsvenskar gillar knäckebröd, firar midsommar och dansar polska? Delat kulturarv någon?

Skämt åtsido, diskussionen känns lik tongångarna här. Smutskastning, okunskap och vägran att diskutera leder bara till en förvärrad situation :/

Isabel

Hej Elin! BRA ATT VARA KÄLLKRITISK - DET SKA MAN ALLTID VARA :) Ira är inte en representan för hela Indonesien. Hur den allmänna opinionen ser ut med 1300 öar som lever relativt isolerat från varandra är svårt att säga. Vad jag vet är att det definitivt finns spänningar mellan länderna.

Vidare, det går inte att jämföra finlandsvenskarnas kärlek till knäckebröd med Malaysias och Indonesiens "kulturkrig". Vad jag nämner i bloggen är bara ett exempel på flera kulturella delar som det bråkas om. Jag tror mycket av anledningen till detta verbala krig beror på kulturens stora roll för Ekonomin. Både Malaysia och definitivt Indonesien är fattiga länder. De är beroende av turismen (tror den ligger i topp för båda länders ekonomi) och vartenda enskildt hot om att tappa några turister till grannen är ett hot för hela ekonomin. Dessutom pågick på 60-talet (vilket ändå är ganska nära i tid) ett krig på ön Borneo om landstillhörigheter. Hur blodigt detta krig blev med sårade/döda vågar jag absolut inte prata om. Men klart är att de som lever på ön idag (1/4 = Malaysia, 3/4= Indonesien) känner aggressioner mot andra avdelningen :)



Nu blev det långt. Men jag ville bar klargöra det hela en smula. :)

Elin H

Jag tycker att det är väldigt välkommet att du utvecklar dina tankar om detta! Jag är som sagt inte alls insatt, och menade inte att jämföra de nordiska tjurigheterna med de mellan indonesien och malaysien, jag raljerade lite bara. Skandinaviska länder krigade och erövrade varandra i typ femhundra år, men det ligger betydligt längre bakåt i tiden än 50 år, och kan i stort avfärdas som fånerier. Även om ett fåtal faktiskt tar det på blodigt allvar än idag :/

Kriget vid Borneo är fortfarande en allvarlig sak, och att man inte kan bestämma dödssiffror är tragiskt. Wikipedia anser att Borneo delas mellan Malaysien, Indonesien och Brunei. Jag har till och från läst om Borneo p.g.a av utrotningshotade djur, och då har factexterna inte kunnat bestämma sig vilket land det tillhör. Vissa har skyllt på Malaysien, andra på Indonesien. Knepig situation alltså, uppdatera oss gärna om den :)