SE UPP FÖR LAVA

Så var det dags igen. Det var längesen hennes glödheta kroppsvätska rann över landskapet senast. Eller egentligen inte. År 2006 hade hon ett utbrott där 600 personer evackuerades och två personer dog. Men det är inte sedan början på 90-talet hon senast hade ett så aggressivt anfall som i förrgår. Denna gång har över 11 000 människor evakuerats och den senaste dödssiffran ligger på 28 personer. Merapi, 2,6 mil norr om Yogyakarta.

Det var ett spädbarn som blev första dödsoffret. Runt sjutiden i går kväll kom budet om att Merapi exploderat och att en några månader gammal baby dött samtidigt som ett oräkneligt antal människor vårdades på sjukhusförläggningar vid området. Nyheten om att Merapi skulle få ett anfall är ingen överraskning. I flera veckor har diskussionerna pågått, och i flera veckor har klättring och populära sportsaktiviteter varit förbjudna. Ändå är sjukhusen fyllda med brännskadade. Ändå har 28 personer redan dött. Anledningen kan vara att det inte har gått att utspå exakta tidpunkten för utbrottet mer än ett ”när som helst” som det viskats om i flera veckor. Situationen i dag är dock bättre än vad den var på 1930-talet då över 3000 människor satte livet till. Det var tiden innan instrument för att mäta vulkanaktiviteten fanns.

SITUATIONEN I YOGYAKARTA
Luften är varm. Det är vad det sägs i alla fall. Personligen märker jag inte av något. Det är alltid varmt i Yogyakarta, oavsett om Merapi kastar ut lava eller inte.
-   Tycker du inte att det är sjukt varmt? Men igår då. Igår var det oerhört varmt det är jag säker på, påpekar en nervös Tetty ständigt.
Det är möjligt att temperaturen stigit en grad. Enligt de lokala blir det alltid lite varmare vid ett vulkanutbrott. Det är även lite gråare toner i luften, säger de. Det finns nämligen ett dammoln av aska som dansar där i. Inte heller det har jag märkt av. Dagen idag har varit lika klar, varm, regnig och vacker som tidigare dagar.

- Vi brukar alltid bära masker efter ett vulkanutbrott, det finns så mycket att se upp med i luften!
Det har jag hört många säga. Och jag har blivit rekommenderad att skaffa en mask. Trots det har jag inte sett någon i praktiken med en mask på käften, inte ens de som verkar vara mest oroade över händelsen. 2,6 mil bortifrån Merapi är det svårt att ana vad som har hänt.

AYO! KE MERAPI!
Kom igen! Vi drar till Merapi! De orden fick jag på Facebook av Erass. Jag trodde han skämtade ett ögonblick innan han förklarade att han startat en donationsfond för att samla ihop pengar för att köpa mjölk till spädbarn och skyddsmasker till drabbade människor i Merapi. Vi var påväg att ta motorcykeln i väg igår kväll men den fina tanken och idéen blev inställd. Anledningen var att Erass bara lyckats skrapa ihop 200,000 Rp (180 Skr).

Yogyakarta är ett halvoroligt område ur klimatsynpunkt. Något mer beskymrande än vulkanutbrotten är jordbävningarna. De är vanliga men sällan något att bry sig om. Sedan maj 2006 är många dock extra oroliga för de små bullrerna som brukar uppstå någon gång i månaden. Året 2006 dog 5000 personer i Yogyakarta.

Jordbävningar och vulkanutbrott i Yogyakarta.
Tsunami som i går bröt ut utanför Sumatra och svalde över 100 människor.
Var ska nästa olycka ske?