HETASTE NYTT

Under två veckor har min hjärna varit avstängd. Jag har sett nya platser och trillat runt i paradisets land. Nu har jag återkommit och börjat nosa på vad som skrivs i massmedia, börjat diskutera med läslusarna i stan och förstå vardagslivet igen. Merapi har blivit lugn, men lillasyrran Bromo har börjat koka. Indonesisk trafficking av unga kvinnor har förvärrats. Tvångsäktenskapet har visat sig vara dåligt för kvinnor. Fängelselivet innebär tydligen numera solsemester för den med en tillräckligt tjock plånbok.


BROMO - NÄSTA VULKAN PÅ TUR
Allt sedan Merapi började sitt explosionskalas har fler vulkaner lagts till på varningslistan. För närvarande har experterna uppmätt ökad aktivitet och osäkert läge i 22 utav landets närmare 200 vulkaner. En av dem är Javas mest kända, Bromo. Bromo är mest känt i turistöron som den vackra naturrikedomen i östra Javas kant, ett perfekt stopp för den som bär vägen från Jakarta/Yogya till Bali. I tisdags fick vulkanen den högsta varningslampan innan erruption på skalan; "Awas". Det är nu förbjudet att befinna sig inom tre kilometers radie från Bromo. Förvisso skall Bromo inte jämföras med världens mest aktiva vulkan, Merapi. Bromo är inte ens i närheten av samma fara som den vulkan som i år tagit livet från 375 människor.

TRAFFICKING
Problemet med alla unga indonesiska kvinnor som sticker över gränsen för att arbeta som hemmafruar i Malaysia och Saudiarabien har länge varit ett hett tema i såvål småpratet i taxibilarna, tidningarna och i barerna. Men nu har det blommat ut ännu en bit. Anledningen är att en tjej anmällt övergrepp på det mest brutala sätt i Malaysia. Hon hade våldtagits av atbetsgivarna och fått munnen uppskärd. Slutligen blev hon dumpad i en park. En situation som väckt diskussionen:
 - Vad ska vi göra åt alla unga flickor som utnyttjas i arbetsgivarnas hem?
Situationen sägs vara svår. När flickorna gjort entré till sin arbetsgivares hem blir myndigheter och makt utestängda från att göra något. Arbetsgivaren bestämmer allt och ingen kan säga ett ljud om situationen. Tidningarna har varit fyllda med insändare i ämnet och de flesta är upprörda och skriker att Indonesien borde göra något för sitt folk och inte stödja denna trafficking-branch. Mitt i alla upprörda insändare gick det att finna en röst som lät lite annorlunda. Den var fortfarande upprörd men inte för att kvinnorna utnyttjades i hemmen de hamnat i, utan upprörd för att han tyckte synd om de stackars män som slår och utnyttjar sina hemmafruar. Anledningen var för att i hans hemland (Saudiarabien) var oerhört dyrt att inskaffa hushjälp och att man för den pengen kunde förvänta sig höga krav. Men flickorna från Indonesien pratar sällan arabiska och luktar dessutom ibland illa.
- Det är klart att man blir upprörd när man betalar så stora pengar och inte får något för det. Försök sätta er in i deras situation.
Försöker. Försöker. Försöker.
Nej jag FAIL-AR.

TVÅNGSÄKTENSKAPET VERKAR OHÄLSOSAMT (OH YEAH?)

Tvångsäktenskap börjar bli en bit mer ovanligt var dag ju mer Indonesien utvecklas. Men det finns fortfarande. Oh ja. Det finns. Nu har man börjat göra undersökningar i Jakarta om effekterna på de unga flickor mellan 10-18 år som tvingats in i ett äktenskap och kommit fram till att de är negativa (Nähä!?!). I en mening är det fler hälsoproblem och mindre chans till utbildning för de kvinnor som tvingas till äktenskap. Enbart 38% gick ut ur grundskolan (som är obligatorisk i Indonesien ja). Det finns för närvarande ingen lag i Indonesien som förbjuder unga flickor till äktenskap innan de nått vuxen ålder.

OCH DITT STRAFF BLIR... SOLA, BADA OCH PIÑA COLADA!
Fängelsesituaionen är också ett spännande tema. Har man pengar kan man nämligen leva som en kung i tiden i fängelset vilket retar gallfeber på både media och vanliga människor. Korruptionen i landet är långt från nedtystad, det är öppet och hur mycket det vanliga folket än hatar systemet så är det inget de kan göra åt. Nyligen pratas det om Gayus som nyligen blivit dömd för korruptionsbrott. Precis som andra i landet med den domen är straffet varken långt eller smärtfyllt. Faktum är att med pengarna är det ganska soft att vara fånge. Gayus valde att betala den mutbara polisen med en liten slant för en bit fridom. Just nu smetar han in sin hud med solkräm på en av Balis stränder. Alla känner till problemet. Alla avskyr det men ingen kan göra något eftersom det bara är så.
Pengarna är alltid viktigare än lagarnas och moralens kraft.

Indonesia... Indonesia...