SULTANSLAKT ELLER DEMOKRATISLAKT.

Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) är tydligen en lustig karl som är känd för att då och då glömma bort att tänka lite på konsekvenserna av ett uttalande.

För två veckor lyckades han utropa exakt rätt ord för att reta upp hela Yogyakarta. SBY föreslog en förändring av Yogyakartas speciella kulturella status som tillåter stadens utvalda sultan att automatiskt bli makthavare för en livsstid. "Yogyakarta borde ha en folkvald governör som arbetar vid sidan om sultanen." 
SBY påpekade dock att sultanen skulle fortsätta ha störst auktoritet i Yogyakarta. 
- Sultanen  Hamengkubuwono X är den bästa governören för Yogyakarta... FÖR DE FEM FÖLJANDE ÅREN.
Ja just det. De fem följande åren var orden som fick Yogyakartas traditionella och konservativa hjärnor att stanna upp.

Susilo Bambang Yudoyono vill inte att Yogyakarta ska agera som en monarki, eftersom systemet motsätter de demokratiska värderingar Indonesien borde ha. Hans uttalande fick många protester och det fanns de som menade att presidenten måste plugga på lite om Yogyakartas historia. Efter protesterna som skapades i stadscentrat för en vecka sedan, och efter att diskussionen kom till liv om ett självständigt Yogyakarta, utan regimens näsa i blöt, ansåg presidenten att han borde backa lite. Han ville visa att det inte pågick någon konflikt mellan honom och sultanen.
- Alltså. Jag tycker det är viktigt att införa en lag om Yogyakartas speciella kulturella status, men jag har aldrig sagt någonting om governören borde väljas eller inte.


Ett självständigt Yogyakarta?
Precis som Papua, Ache och en rad andra städer finns det medborgare i Yogyakarta som vill skapa ett självständigt Yogyakarta. Hur frågan om ett självständigt Yogyakarta blivit så stor på grund av ett lite "klumpigt" presidentuttalande förvånar vissa och  folkomröstning omdiskuteras för att göra Yogyakarta självständigt från resten av Indonesien. Under torsdagen förra veckan pågick fredliga proster för ett självständigt Yogyakarta i Malioboro (stadscentrum).
Orsaken var presidentens uttalande i frågan, han tyckte nämligen att Yogyakartas vilja om självständighet är löjlig och svaret från folket är att presidenten glömt bort stadens historia. De flesta i Yogyakarta vill inte ha en speciell självständighet såsom Papua eller Ache, de ber om en så kallad "kulturell självständighet".

Yogyakarta har varit en speciell provins sedan självständigheten från Holland 1945, då den första sultanen pekades ut. Att presidenten kallar Yogyakarta för en monarkisk styrd stad sägs vara felaktigt eftersom all makt har ramlat ur kungafamiljen till Republiken Indonesien efter självständigheten.


Indonesien.... Indonesien...
Tänka sig att alla små saker blossas upp som hysteriska hot om världens undergång.
Ja jag vet. Inte unikt för Indonesien. Bara ett bevis på att människor är ett konservativt nötskal världen över...