SUMBA

Den lilla ön Sumba (som för övrigt inte har någon koppling med den brasilianska dansen Zumba) är på många sätt unik. Om du frågar en australienare, anser de nog främst att det är surfingen som gör Sumba till en sådan unik plats. Jag skulle nog säga att det är den sumbanesiska kulturen som får de lokala ö-borna en väldigt egen karaktär som sällan syns i den moderna världen.
 
Sedan långt tillbaka i tiden styrs ett "sumbianskt" samhälle utav en Hövding. Denna hövding kordinerar och styr allting som sker i samhället. Den traditionella befolkningen på ön brukar kallas "Marapu" och den är känd för både sin kultur och religiösa ritualer. De religiösa ritualerna brukar vara tillägnade åt förfäderna som Marapubefolkningen tror fortfarande lever på jorden och deras själar kan åkallas genom vissa föremål såsom guld, spjut och pärlor. Vissa byar tror också att dyrkan av vissa djur kan leda till kontakt utav förfäderna, de djur som man dyrkar är ormar, krokodiler och hundar. De tror själva att de är en mellanhand mellan människa och skaparen, gud. Döden är en viktig del i livet för en Sumba och begravningscermonin brukar inkludera en slakt utav buffalos, hästar och grisar som sedan begravs tillsammans med den döde som är smyckrad med fina kläder, silver och guld som den döde sedan kan ta med sig till paradiset, eller den åttonde himlen som det kallas.
 
Att ta sig till Sumba är dyrt. Med flyg från Denpasar, Bali skulle en tur och retur kunna gå på 5000 kronor, det finns den billigare versionen via båt också men då får man avsätta många dagar för denna resans gång. Jag har tyvärr aldrig lyckats ta mig till Sumba.
 
Någon som har tagit sig dit är den franske fotbollspelaren Christian Karembeu som i sin serie "Öarnas värld" besöker flera utav Polynesiens (där han har sina egna rötter) och Melanesiens öar. I en av dessa serier beger han sig till Sumba för att undersöka det isolerade ö-livet som har pågått nästan oföränderligt i hundratals år.
 
Dokumentären ligger uppe på SVT-play för ytterliggare 25 dagar;