POLISEN SOM MÖRDADE EN SEXTONÅRING

Här om dagen dog en sextonårig pojke i Yogyakarta. Som alltid är det mycket tragiskt när en ung människa dör men det blir extra tragiskt när döden är orsakad av den som kanske borde skydda oss från bland annat döden. Det var en polisman som dödade den unga pojken. Hans brott? Han körde moped utan hjälm.
 
Händelsen startade med att pojken, Rezza kände sig lite hungrig och bestämde sig för att bege sig mot ett utomhuskök som kallas Angkringan för att kanske köpa sig något friterat snacks med en liten portion ris, eller kanske bara dricka lite kaffe med vännerna på någon utlagd matta vid det lilla köket, Som en trotsig 16-åring väljer han att inte ta på sig hjälmen på färden dit, det gör nästan inte någon utav hans bekanta i samma åldersgrupp så varför skulle Rezza ta på sig hjälmen när han ändå bara skall iväg och äta något litet? Så som många bland Yogyakartas unga har Rezza aldrig brytt sig om att ta körkort. Kanske av kostnadsskäl eller utav tidsskäl, eller kanske bara utav lathet för Rezza vet precis vad som händer om polisen skulle stoppa honom. De skulle säga Ajabaja och utförligt förklara vad som gäller om åtal, den stora kostnaden för rättvisans gång och annat vad nu lagen säger. Men polisen kommer alltid att lägga till ett "men", eftersom de har en sådan bra dag och eftersom de vet att det är mänskligt att fela erbjuda lite hjälp. Nämligen att man betalar direkt till polisen en liten symbolisk slant direkt till herr konstapel för då kan herr konstapel tänka sig att glömma bort det där lilla felsteget utan några övriga konsekvenser (polisens egna lön är för liten för att inte kunna lockas utav dessa små mutbrott).
 
När Rezza är påväg mot Angkringan denna torsdagskväll går det dock lite annorlunda. Säkerligen blev Rezza lite nervös när han fick syn på polisen, han använder ju varken hjälm och har dessutom inget körkort på sig. Rezza vill inte bli tagen utav polisen så han utmanar den istället. Polisen känner sig på något sätt provocerad utav pojken som uppför sig stökigt i trafiken och istället för att stanna honom och köra det vanliga utbytet av pengar mot frihet. Som många gånger är det tät trafik denna kväll med många människor som bevittnar både pojkens beteende och den argsinte polisen. Polisen närmar sig Rezza och drämmer till honom i en sådan kraft att han snabbt ramlar av mopeden i en väldig fart och huvudet är den kroppsdel som får ta den största drämmen. Rezza fick avsluta kvällen på sjukhus istället för att äta snacks och hänga med de jämnåriga denna kväll. Rezza hamnade i koma och låg på sjukhuset i åtta dagar tills att han på lördagseftermiddagen (3/11/12) drog in sitt sista andetag.
 
Rezzas död har väckt många reaktioner. Polisens ordförande förnekar att en polis skulle ha slagit Rezza och orsakat hans död, enligt ordförande föll nämligen pojken "utav sig själv". Många vittnen säger ändå att det var klart och tydligt polisen som slog ner pojken.
 
På Facebook beskrivs polisen som alltmer skrämmande och att de ofta verkar styras utav "djungellagen". Vissa menar att polisen skall stå som en avdelning inom militären eftersom polisen blir alldelles för vild när den får stå självständigt. Främst talas det om oron över att de som skall skydda samhället allt mer ofta blir de som hotar samhället. Ingen tror att polisen som mördat sextonåringen kommer straffas för det, de vittnen som finns kommer inte att finnas när (om) det blir en rättssak. Det kommer att tystas ner, och denna händelse är bara en av många som får medborgarna att öka sin misstro mot rättssystemet.