DU HAR EN DÖD SON ATT PLOCKA UPP

Skyskrapor. Blomsterprydda gräsmattor. Dior. Zara. Chanel. Esprit. Prada. Modellsminkade flickor och kostymklädda herrar. Tåg som går i tid på den noggrant uträknade sekunden. Singapore är det mest västländska landet i sydostasien. Singapore är mer västländskt än västvärlden. Det är så västländskt att man lätt glömmer att landet under den välklädda ytan inte alls är västländsk. Singapore är en diktatur. Singapore tillåter dödsstraff. I Singapore kan man bli dömd till piskrapp (nästan så hårda att de har dödlig utgång) för att ha lekt med klotter i den fina staden.

Eftersom jag haft problem med att få ett visa har jag blivit tvungen att åka ut från landet några dagar. Närmsta platsen från Indonesien blev Singapore. Det må vara två timmars flygresa bort, men i det kulturella avståndet är det betydligt längre än så. Det bekräftade även Anders, en barndomsvän som bott i Singapore sedan sju månader tillbaka.
- Ja du vet ju hur slappt det är i Indonesien med lag och ordning, och att man i västvärlden är dubbelt så hårda. I Singapore är de dubbelt så hårda som i västvärlden.

It's a FINE city
Ja. Visst finns det regler. Jag köpte efter min första dag i China Town en magnet med orden
Singapore is a FINE city.
Ja. Det är en fin stad. Det är också en stad som ger böter för allt som kan tänkas ge böter. Jag lade snabbt märke till att ingen någonsin korsar gatan i Singapore, inte ens om det är fritt från bilar på flera kilometers avstånd. Säkert något fuffens bakom det tänkte jag. Och ja. Visst är det olagligt.
"Korsa gatan ger 1000 Singapore Dollars böter" (6000 SKR).
Att dricka/äta på tunnelbanan ger 500 dollar (3000 SKR) böter.
Att cykla i tunneln ger 1000 dollars böter.
Att spotta ger 1000 dollars böter
Att tugga tuggummi ger 500 dollars böter.
Att smuggla in knark ger dödsstraff.
Att klottra kan ge två års fängelse och några piskrapp....

Piskrapp.
Det sker knappt ens i Indonesien, bara på olaglig väg. Men i Singapore kan man som karl mellan 20-44 år få detta straffet tilldelat. Anledningen till åldersgränsen och att bara män kan bli straffade med det är att chansen är för stor att man dör annars. En australiensk kille som roade sig med klotter fick två års fängelse och tre piskrapp, piskrappen skulle ges vid tre olika tillfällen med två månaders mellanrum. Varje slag slår djupt in i köttet och orsakar en stor blodförlust, vadav anledningen till att man aldrig ger mer än ett slag i taget.

Dödsstraff finns. Och om det gäller knark sker avrättning omedelbart utan rättegång. Den som blir straffad för detta får inte någon chans att tala om för familj/ambassad innan hängningen. För några år sedan blev en australienare tagen och omedelbart hängd. Tre dagar senare kontaktades familjen.
- Hej! Du har en död son att plocka upp.
FN har lämnat in stark kritik om detta, eftersom Singapore vill vara ett västländskt land men fortfarande tillämpar dödsstraff på detta viset.

Tuggummit är olagligt. Enligt en historia jag fick höra beror det på att en tunnelbana inte fick upp dörrarna vid ett tillfälle för ett par år sedan eftersom ett tuggummi fastnat däremellan. Resultatet blev att tuggummit blev förbjudit i hela Singapore.

KVOTERNA
Nåväl. Bortsett från alla crazy regler är Singapore ganska coolt. Jag skulle förvånas stort om det finns någon storstad i världen som är renare än Singapore. Blandningen av människor är bred, det finns både kineser, malayer, indoneser, filipiner, australienare, svenskar etcetera. Men tydligen så ska det finnas en bestämd kvot för hur många som släpps in från varje land. Om det redan finns x procent filippiner tillåts inte fler från Filippinerna att komma in, då vill man hellre ha in kineser eftersom det bara finns y procent utav dem i Singapore. Tydligen gäller denna hårda blandningen även ute i samhället. I ett hus får det för exempel inte bara bo indier. Är det en indier som bor i första dörren måste grannen vara kines och den tredje personen en fransman. Tydligen skapade detta mängder av problem till en början.
- Ja men hur tror du muslimerna reagerade när det osade av grisrök i rören när kineserna lagade mat?
Numera sägs det att de lärt sig att leva tillsammans.

TRE DAGAR I SINGAPORE
Singapore är dyrt. Det billigaste området för den som är Backpacker är Little India där man kan bo på ett skabbigt vandrarhem för en hundring om natten. Är man vegeterian är detta ställe också ett paradis eftersom de flesta indier i detta område kommer från en stad i Indien där i princip alla är vegeterianer. Det innebär att Little India är ett jättekvarter av skyltar "VEGETERIAN RESTO" "ONLY VEGETERIAN FOOD"....

Den sista kvällen besökte jag 62a våningen på ett takbar i Singapore. Det kostade 15 dollar (90 SKR) för att komma in och inkluderade ett glas rött. Detta tak skall tydligen vara den högsta takbaren i världen och utsikten var inte att klaga över. Det gick att se hela Singapore och ut över de närliggande indonesiska öarna.

På hemvägen fick jag vara med om en ordentlig kontroll utav min väska. Paranoid som jag var, funderade jag på om någon slängt in nått kilo koka utan att jag sett på. Men nej. Det som gjorde kontrollanterna (fem personer) misstänkta var några paket tamponger. Eftersom tamponger inte finns i Indonesien hade jag storshoppat detta och jag blev en gnutta irriterad när de öppnade ALLA paketen och tittade på det med nyfiket misstänkta ögon.
Säg inte att det är olagligt att "smuggla" in tamponger tänkte jag.
Men nej. Det var inte det heller som fick dem att rynka ögonbrynen. De visste nämligen inte vad det var.
"What is this?!? What is this for?!??!...."
När jag vrålade ut tamponger visade det sig att en utav dessa fem visste vad det var och han samlade generat ihop tampongerna till förpackningen igen innan de lät mig gå.
"I am so sorry mam"....