KORRUPTIONSPROBLAMETIKEN

KORRUPTION. Ibland låter det som att alla Indonesiens problem beskylls med ordet Korruption. Ser man sig omkring kan det nog ligga en stor sanning i det. Fattigdom. Den låga tilltron till politikerna. Myten om alla människors lika värde kan lät översättas till storleken av plånboken bestämmer människans värde.

Till att börja med så är korruption inte något unikt för Indonesien. Det är relativt välkänt fenomoen i de flesta länder, även om indoneserna själva gärna vill tro att de ligger på första, eller andra plats efter Indien bland världens mest korrupta länder. Det finns stöd i opinionsmätningar som rankar Indonesien högt. Men det finns också dem som rankar Indonesien som mindre korrupt. Lite korrupt eller väldigt korrupt i förhållande till andra länder är orelevant. Det räcker med att veta att Korruption ÄR ett problem i Indonesien.

Pressfrihet existerar i Indonesien. Såväl gör yttrandefriheten som tillåter en rad namn av Anti-korruptionsorganisationer och upplysta medborgare. Ändå verkar deras existens som en droppe i havet mot problemen med korruption. Många politiska ledare behåller traditionen från tidigare makthavare med att låta korruptionen fortleva och när det kommer till frågan om Val så är tilltron noll. Få verkar bry sig om det där med att rösta då ingen tror att parti C faktiskt kan vara mindre korrupt än A eller B.
- Du förstår... Det är alltid så här i Indonesien... Den som kan köpa flest röstare vinner... Det är liksom... inget på riktigt

FELET I DET HELA!

Vad orsakar då korruptionen för problem?!
Ja... När det kommer till det polisiära och militära innebär det att olaglig verksamheter plötsligt släpps fri så som:
- Handel med droger
- Prostitution
Polisens verksamhet bygger inte längre på någon moral i bakfickan. Deras verksamhet är bara om pengar.
Just money... No honey.... Runt en tredjedel av statsbudgeten sägs landa hos polis och militär.

HISTORIANS ROLL
När det diskuteras hur länge korruptionen har varit ett samhällsproblem är det ingen som verkar riktigt veta. Det har liksom alltid varit så. Vissa väljer att dra med klassikern och skylla på holländändarna. Holland tog sig till Indonesien på 1600-talet och Indonesien var under 400 år en holländsk koloni.
1949 blev Indonesien självständigt men det har inte direkt betytt Frid Och Fröjd.
Svaret till att det inte var Frid och Fröjd berodde på militärdiktaturen med Suharto som ledare.
Han blev symbolen för förtryck, korruption och våld. Fram till 1998 styrde han landet.
Efter det har makten försökt att ha flyttats från regimen till folket och man har försökt minska militärens inflytande. Det har gått ganska bra...

GAYUS.
Om man talar om korruption i nutid är Gayus det bästa exemplet. Gayus arbetade fram till i början på 2010 som skatteansvarig inom regeringen. Han misstänkts dock ha matat i sig en stor summa pengar och använt dem åt att köpa lyxvaror. All kritik tvingade till sist regeringen att ta tag i fallet och Gayus fängslades i mars 2010. Det var ungefär där skandalen började. Gayus har nämligen sedan han fängslades använt stora summor pengar för ansvariga i hans fall med att försöka bli frikänd. Under december skapade Gayus stora nyhetsrubriker eftersom han syntes på en bild samma månad, iklädd i peruk och glasögon, när han spelade tennis på Bali. Senare har det hittats bevis på att han lämnat fängelset närmare 70 gånger på sin fängelsetid.
Gayus är bara en av många som pysslat med korruptionsbrott inom makten. Men han är den enda gripna.

För att krydda med lite statistik:
...så ligger Indonesien på plats 111 enligt Transparency International Corruption Preception Index (CPI).
På samma lista ligger Sverige på fjärde plats, och är därmed bland de minst korrumperade länderna i världen. I en annan rapport från Hong Kong där affärsmän skulle rösta om korruptionen i Asien hamnade ingen mindre än Indonesien på plats 1, följt av Vietnam, Filippinerna och Kambodja.

Sedan 2004, då Susilo Bambang Yudhoyono SYB tog makten sägs rikedomarna hos ledarna ökat sex gånger jämfört med expresidenten. Medan regimen blivit några snepp rikare, har också fattigdomen brett ut sig då nästan 4 miljoner människor ytterliggare nu ligger under fattigdomslinjen.

*********

Latest update:
* Har under gårdagen hittat en helmysig bar som spelar rock varje onsdag som ligger nästintill gångavstånd från mig. Dessutom känner jag managern så allt som solen rör vid på barens menylista kan bli mitt utan att öppna plånboken
* En av mina närmare vänner, Kath, reser hem till Tyskland i morgon och denna månaden har många utländska kamrater från Australien, USA och England redan stuckit... Soon gonna be the only Bule
* Åker till Flores i morgon. Blir där en vecka.