HATET MOT HOLLAND

”Det finns en lista på vilka vi hatar mest. Ett… Holland… Två… Australienare… Tre… Engelsmän…”

sa en av mina balonesiska vänner helt utifrån inget en eftermiddag. Jag blev faktiskt paff. Trots att det bara var ett femtiotal år sedan Holland sa upp sin kolonialmakt så är holländarna redan tillbaka och är definitivt med på listan bland de mest förekommande utlänningarna i Indonesien. Men idag inte som kolonisatörer. I dag är de turister eller studenter som blir vänligt bemötta. Aldrig har jag hört någon holländare skämmas över sitt ursprung. De är i god relation till varandra. Åtminstone på ytan. Men börjar man gräva djupare i diskussionen kan man höra orden...

”Jag hatar faktiskt holländare, de är svin som blev rika på vår bekostnad, medan vi inte fick någonting. Ingenting”.

De indoneser som har holländskt blod; någon farmor eller pappa från Holland är inte allt för stolta över det. Ingenting man talar högt om. Det gäller dock inte alla.
”Alltså jag är så trött på allt tjat om hur synd det är om alla dem som blev slavarbetare under kolonialmakten. Min farfar var holländare och folk tittar ibland lite ogillande på mig för det. Ja, ja, min farfar slaktade kanske din farfar och kanske slaffsade han sönder din farbror också. SO WHAT? Det var för fan längesen. Jag har inget med det att göra. Get the fucking over it!”

                                                                          ****

350 år.
Det är tiden Holland höll sin kolonialmakt i Indonesien.
350 år av förtryck.
350 år av utrotning av lokala stammar.
350 år av tortyr och tvångsarbete ute på odlingsfälten.
Det var längesen de första båtarna slog till i de javanesiska hamnarna. Mer än 400 år sedan. Det kända ordspråket säger
”Men vad gör det om 100 år?”
Ja. Det finns ingen som minns idag hur holländska vapen avslutade livet för alla dem som vägrade försätta sig i tortyr för 100 år sedan. Men hur är det då med 50 år? Det finns faktiskt fortfarande själar som minns barndomsbilderna av stora vita män som leendes sköt några snabba skott mot föräldrar medan barnen såg på.
Hur känner alla dessa barn, som idag är gamla inför alla vita stora män som åter satt foten på javanesisk mark?
Hur känner dessa barn idag när turisterna försöker bli deras vänner?
Vad säger dessa barn, ja de är vuxna nu, till sina barn om Hollands historiska våld mot Indonesien?

… INLOCKADE AV KRYDDORNAS DOFT
Holland var inte det första landet med att styra och ställa i Indonesien. Dessförinnan, år 1511 hade Portugal gripit sig in i de indonesiska öarna Malaka och Sumatra för att starta kryddhandel med bland annat muskonöt och kryddnejlika. Den portugiska kryddhandeln blev lockbetet för Holland som i mitten på 1500-talet började shoppa indonesiska kryddor från portugiserna.
Varför inte ha direktimport?
I slutet på 1500-talet gled de holländska båtarna ut på det asiatiska vattnet. De nådde Nusantara 1595 och de hade affärer i sinnet. Åren som följde slog allt fler båtar till i hamnarna på ön Nusantara och affärsintresset blev allt större.1602 skapades VOC (Västost-indiska kompaniet) i Amsterdam  och snart tilläts VOC styra krig och diplomati i Indonesien. Under 21 år hade VOC monopol över marknaden i Indonesien, och med sin starka makt fick det snart namnet ”landet innanför landet”. Handeln de drev var med olika typer av kryddor och år 1619, blev dåvarande Batavia (dagens Jakarta) ett handelcentrum för VOC.

DET HOLLÄNDSKA VÅLDET
Holländarna var våldsamma och egoistiska kolonisatörer.
Vid ett tillfälle hade en lokal stam, från ö-gruppen Banda affärer med att sälja muskonöt till England. Hollands ilskna svar blev att utrota hela populationen från Banda. De som inte mördades blev tagna till slavar och fick arbeta på gårdarna med att odla muskonöt. Hollands girighet syntes även på ön Ambon, där de holländska kolonisatörerna snabbt övertog den lokala odlingen av kryddnejlikor. Nu fick lokalbefolkningen enbart arbeta och odla efter holländarnas begär.

Efter 1830 uppkom tvångsodling att införas på nästan alla platser i Indonesien, som fick alla lokala bönder att tvingas arbeta inom odlingen av socker, kaffe och te på olika plantage. Detta exporterades sedan världen över och Holland blev en mycket rik nation. Så mycket som två tredjedelar av alla inkomster under 1800-talets mitt uppslukades av holländarna. De lokala bönderna fick inte mycket av kakan och de led snabbt av hungersnöd.

Fram till år 1912 hade Holländarna fullständig makt i hela Indonesien och under åren har krig efter krig utlöst. Den enda delen Holland aldrig kom åt var Timor, som fram till 1975 förblev under portugisiskt styre.

PROTESTERNAS FÖDELSE
Ena sidan rika europér, andra sidan indonesiska slavarbetare. Det skedde inte helt utan protester. Snart skapades PKI, det första kommunistiska partiet som hade fått nog av holländarnas förtryck. Detta parti krossades ganska snabbt men 1927 klev nationalistpartiet, PNI, fram med Sukarno som ledare i Bandung. Efter två år blev han försatt i fängelse och det indonesiska motståndet började oroa Holland. Därför valde man att sätta Sukarno i exil, bort från den politiska kärnan i Java. Först placerades Sukarno på Flores, och senare på Sumatra.

SJÄLVSTÄNDIGHETSKAMPEN
Den 7 december 1941
hände något som skulle bli bakgrunden till skapandet av det självständiga Indonesien. Datumet står för tidpunkten Japan attackerade Pearl Harbour i Hawaii. Holland gillade inte detta och började diskutera ett krig mot Japan. Japans snabba reaktion var att skicka ut styrkor till Java, Indonesiens mest bebodda ö.

I januari 1942 började kriget för självständigheten. Hollands maktområde flyttades i denna period från Jakarta till Bandung. Bara ett par månader senare förberedde Japan en stark styrka mot Bandung på 5000 soldater. Holland backade och flyttade sin borg en tredje gång från Bangung till vad som skulle bli deras sista stopp. Lembang.

År 1942 gav den försvagade holländska makten upp och Japan övertog ställningen några år. Fram till 1945, då Indonesiens självständighet utropades. Detta var inte Holland speciellt förtjusta i. De ville ha fortsatt styre över Indonesien och återgå till ”the old days”, ett fyra år långt krig skapades därför i slutet på 1945. År 1949 tvingades Holland med gnäll från både USA och FN att ge upp sin kolonialmakt.
1949 blev Indonesien slutligen självständigt.

Snipp. Snapp... Slut?

Enny

Hej! Tur att svenskarna inte hadde ngra kolonier, det skulle kunna vara vilket land som helst som skrev den historian då...