DET ÄR INTE DIN RELIGION

- Vet du vad Isa, ibland skäms jag så över min religion.
- Det... det är inte din religion Budi!

Det
är i detta fall något vi ser på tv-rutan framför oss. Vi sitter på Budis golv i hans lilla mörka etta utan fönster och fläkt. Det är en varm fredagskväll och vi har en flaska Anggur, javanesiskt rödvin att dela på som diskret är förpackad i en svart plastpåse. Det skall bli en kul kväll, en paus från en vecka utav tentor så vi förtjänar något hjärndödande en stund.

Men tv-rutan framför oss visar något som inte är så kul. Vi hör en nyhetsuppläsare oavsiktligt smutskasta en hel religion genom att rapportera om ett enstaka fall om en självmordsbombare. Hon säger att en man just gjort sig själv till tomatsalsa inne i en moské i Cirebon på västra Java. Det var fredagseftermiddag den 15 april och mannen bakom dådet beskrevs som "mystisk snubbe som aldrig snackade med sina grannar". Farbrodern var tydligen glad över nyheten om att hans brorson sprängt sig själv.
- Han var skum och såg liksom hat och ondska när folk ville samlas för en kopp kaffe.
Snubben bakom dådet var ledaren för den näststörsta muslimska organisationen i Indonesien, Muhammadiyah. Det är riktigt märkligt att han ligger bakom attacken eftersom han för en tid sedan hade uttalat sig om självmordsbombare på ett institut för kultur och mänsklighet.
- Bara dårar gör sånna dära handlingar.
Såg han sig själv som en dåre? Denna attack anses vara den mest allvarliga attacken senaste tiden av islamska islamister, även om vissa Al Qaida-länkade fall av terrorattacker har förekommit de senaste tio åren så har det varit relativt lugnt de senaste åren. Motivet verkar vara oklart och en ledare för radikala organisationen Jemaah Islamiya uttalar sig argt om händelsen i Jakarta Globe
- Det är haram (förbjudet) att spränga sig i en MOSKÉ! Enbart kafir gör sådant!

SPRÄNGD I EN MOSKÉ
I nyheterna fortsätter nyhetsuppläsaren att tala om hur unik denna händelse är, första gången av sitt slag som en självmordsbombare firar av sig själv inne i en moské. Det låter lite ironiskt när hon säger så, som att det behöver tilläggas något unikt med varje självmordsbombsattack för att det inte skall låta som "ännu en självmordsattack". Vad blir det nästa gång? 
Första gången en självmordsbombare har mp3 spelaren på och lyssnar till Celine Dion medan han slaktar sig själv. Unikt. Unikt.

Nyhetsuppläsaren får Budi att skämmas. Hon får en cirka 200 miljoner människor att skämmas. I stunden hon berättar om händelsen funderar 200 miljoner människor ut hur de ska försvara sig, sin religion och identitet som inte har någonting att göra med det de ser i tv-rutan. De vill fortsätta använda orden att Islam är fredens religion och de vill fortsätta bli bemötta med respekt eftersom Indonesien är världens mest öppna muslimska samhälle. Detta rykte är ansvarsfullt och sårbart och är väldigt lättstött utav extremism.

TILLBAKABLICK PÅ TIDIGARE ATTACKER.... VI BACKAR TILL....
Balibomben Episode ett, 2002. Det var antagligen det tyngsta slaget mot islams rykte som hittills uppstått i Indonesien. Hela världen kände till det. Hela världen började från denna oktoberdag bilda sig en ny uppfattning om vad det där Indonesien var för jävla shitland där folk spränger sig i luften för Allahs viljas skull. Att vara muslim i denna tid började bli något mycket tungt och något som krävde god argumentationsförmåga för att undvika bli dömd som terrorist. Troende muslimer tvingades försvara och noga bevisa att de inte hade något stöd till vad som hände på Bali och att de kanske själva kände något av offren som försvann denna natt. En hel nation var i sorg. Vad var det som hände?

Det är beskrivet som det mest aggressiva terrordådet i Indonesiens historia. Det var lördagskväll och det var dags för fest igen i staden Kuta, Indonesiens största turistmagnet som lockar till billig öl, sexiga kvällsföreställningar på klubbarna och mycket annat smått och gott. På två utav de mest välbesökta klubbarna skulle två utav de tre bomberna explodera och det var just dessa två som gav dödlig utgång. Den ena var en självmordsbomb och den andra var placerad i en bil, just utanför en utav nattklubbarna. Den ena klubben kallades Paddy’s Pub och det var den som attackerades i anslutning med en man i förklädnad av en backpacker bar med sig en självmordsbomb och det dröjde inte långt innan den andra bomben inne i en vit bil exploderade utanför klubben Sari. Dödssiffran landade på 202 personer;  88 australienare och 38 indoneser, sedan blev ett 240-tal personer skadade. Tre kroppar identifierades aldrig och de kremerades på Bali i september 2003 närmare ett år efter händelsen. Det tog inte lång stund att lista ut att det var religiösa kopplingar till dådet och den extrema organisationen Jemaah Islamiya fick ansvaret och tre medlemmar blev senare dömda till dödsstraff. En vecka efter dådet kunde en arabisk nyhetskanal rapportera några ord av Osama bin Ladin som menade att Balibomben var en indirekt hämndaktion för stödet på USAs krig mot terrorism och Australiens inblandning i kriget för Östtimors självständighet från Indonesien. Hans ord skall ha varit:

”Du skall dödad, just så som du dödar och bombad, just som så du bombar”.

  Aku Bakar Bashir var ett namn som fick hatrubriker i tidningarna när det bevisades att denne man var den spirituelle ledaren för organisationen. Aku Bakar Bashir dömdes till två och ett halvt år bakom lås och bom men satte bara av 18 månader utav denna tiden eftersom hans kopplingar till brottet var så pass indirekta. Tydligen hade några utav hans anhängare nämnt för honom att de ville begå jihad i Bali och Aku Bakar Bashir svarade med att ge tummen uppåt utan att fråga över huvud taget om vad jihad innebar, vilket fick honom att senare inför rätten säga att han inte hade den minsta aning att hans anhängare hade en massiv dödsbomb i sinnet. Aku Bakar Bashir hade även mage att anklaga USA som de skyldiga bakom dådet. Den 9 november 2008 kom domen med dödsstraffet för tre män som var inblandade i attacken, de avrättades med arkebusering (avrättning med gevär) på ön Nusakambangan på den centraljavanesiska provinsen, en plats som används för just terroristbrottslingar, mördare och droglangare. Det har därmed fått namnet ”Indonesiens Alcatraz”. Den 9 mars 2010 dog mannen som misstänks ha satt loss en av balibomberna med en mobiltelefon. Han dog i en skottlossningshistoria med en polis i Jakarta. Vad var motivet till allt det här då? Jo. Enligt en utav de åtalade var planen att ha ihjäl så många amerikaner som möjligt. Det blev inte så många amerikaner för på dödslistan fanns bara tre amerikanska namn, på listan fanns även fem svenska namn.

EPISOD 2

År 2005 var det dags för Jemaah Islamiya att slå till igen, Balibomb episod två! Denna gången var fokuset på
Jimbaran Beach Resort och tjugo människor miste livet medan ett hundratal skadades. Precis som i balibomben 2002 var det turiststaden Kuta händelsen tog plats, femton utav de döda var indoneser medan fyra var australienare och en var japan.

ANDRA FALL AV TERRORDÅD:
2009 -
Hotellbomben i Jakarta. 7 döda: tre australienare, två holländare, en nya zeländare och en indones. 50 personer skadades. JI låg bakom dådet.
2003 - Marriot Hotelbomben, 12 döda; 8 indoneser, ett par kineser, en dansk och en holländare. 150 skadade. Hotellet var en "västländsk symbol" och har använts av amerikanska ambassaden vid några tillfällen. JI låg bakom dådet.
1999 - Bomb i en moskékällare som inte var självmordsbomb.


Budi ser lite ängslig ut.
Det irriterar mig, för jag tycker att han skall ha känt mig länge nog.
Länge nog för att veta att JAG VET.

Jag vet mycket väl att terrorism och islam inte är samma sak och att jag inte ser 200 miljoner människor som potentiella tomatsalsa-kandidater. Jag frågar Budi om den där bombaren hade kallat sig för något annat... Säg technomusikälskare och smällt sig i bitar för Technoljudets ära, hade Budi då skämts över att gilla techno?
Han skrattar och skakar på huvudet med den där blicken som säger att han tycker att
"nu är du allt lite barnslig Isa". Jag skrattar inte och upprepar något jag sagt tidigare.
- Snubben på tv är en salsatomatskandidat och har inget med DIN religion att göra.
Det där är inte din religion.

Ninna

oj! /ninna