BARNEN SOM FÖRSVANN

Det är soligt väder. Det är det för det mesta i Jogjakarta när jag och Ika petar i oss dagens lunch, ris och sojabönsbiffar. Det är elever som just tagit examen, iklädda i långa färgglada mantlar och en svart fyrkantig hat. Vi hör ett publikt uttalande "Ett barn är försvunnet. Det är en flicka på sex år en knapp meter lång. Har någon sett henne?" Uttalandet upprepas under en timma och Ika säger missbelåtet "säkert kidnappning igen!"

Ika och jag äter lunch ganska ofta. Vi pluggar båda lag men på olika program. Hon är en ganska lat elev eftersom hon ofta skolkar för att kunna matcha med mitt schema så att vi kan luncha/ta en kaffe ihop och prata om VÄRLDEN. Hon brukar sucka åt min okunskap om hennes hemland, Indonesien.
- Om kidnappning är vanligt?! Isnabel... Herregud... Herregud... Det är helt sjukt vad vanligt det är!
Ika menar att det är många som utnyttjar små barn och vill ha dem för gratis arbetskraft.
- Något sådant har du aldrig sett i ditt land va?!

Enligt Den Nationella Komissionen För Barnskydd (Komnas Anak) så ökade kidnappning av barn med 20 procent det första halvåret 2009. Förslag som lagt för att stoppa detta är att ha fler kontroller i samhället, bättre överbevakning på skolområden och lekplatser.
Antal kidnappade barn under hela 2007: 37.
Antal kidnappade barn Januari till Juni 2008: 87.
Antal kidnappade barn Januari till Juni 2009: 102.
Antal kidnappade barn Januari till Maj 2010: 67
* Detta är antalet RAPPORTERADE kidnappningar. Mörkertalet kan vara mycket större eftersom största andelen kidnappade barn troligtvis är gatukidzen. De där som ingen riktigt bryr sig om...

International Labour Organization menar att 100 000 barn varje år blir offer för trafficking.
Mellan 40 000 och 70 000 blir sexuellt utnyttjade. Ungefär hälften. Störst risk för kidnappning är de barn som är under 12 år och chansen är något större som tjej än kille (60 procent)

De flesta kidnappningarna verkar ske i Jakarta.
- Jag är ganska säker på att Java är där det mesta sker, menar Ika som uppmärksammat väntar på att få höra mer om den lilla flickan som högtalarna gång på gång talar om.

2010 kunde 27 utav de som försvunnit räddas och fyra barn hittades döda.

Gatubarnen av Java brukar ofta bli offer för att bli tiggare eller "pemulung" (sopinsamlare som letar järn, koppar och material som kan säljas till företag för återanvändning). De blir också lätt utnyttjade för barnarbete och prostitution.

2010 gjorde barnkidnapparen Sortono sig känd för att ha kidnappat 96 mellan 14 och 17 år ungar i landet. Han tros ha sålt ungarna till 18 misstänkta personer men det har varit svårt att hitta köparna med tanke på att det har varit en "köp-och-försvinna"-affär vid tågstationen och Sortono själv har inte verkat veta vilka han sålt barnen till. Av de 96 barnen är 95 fortfarande borta. Sortono har erkänt 38 fall av kidnappning. Det finns även bevis för att barnen blivit utnyttjade sexuellt då Sortono för 25 000 Rp (knappt 20 svenska spänn) skall ha "lånat ut" dem till homosexuella män på en javanesisk tågstation

För övrigt vet jag inget om vad som hände efter att jag och Ika slängt i oss vårat ris och återgått till våra skolböcker. Var den lilla sexåriga flicka tog vägen? Äh... Jag tror faktiskt att hon hittade sin familj där någonstans i vimlet av firande studenter, fotografer och buffetbord... Det är inte inte på universitetsområdet, och det är inte de rika barnen som är utsatta. Det är barnen som sover oskyddade på gatorna som blir offrena...

ANNAT OM BARNKIDNAPPNING:
http://www.thejakartaglobe.com/home/experts-urge-steps-to-reduce-child-kidnapping-in-indonesia/341397
http://www.fabioscarpello.com/Journalist/archives/2745
http://freewestpapua.wordpress.com/2009/11/21/indonesian-authorities-kidnap-200-papuan-children-from-their-families-and-dump-them-in-west-java/
http://arsipberita.com/show/suspect-admits-to-kidnapping-molesting-and-selling-96-children-135590.html
http://bataviase.co.id/node/543159
Alex

Hej,gillar verkligen din blogg! En massa intressant info +länkar om man e intresseradyou rock!!