TURIST I NATUREN

De senaste dagarna har jag varit turist i Balikpapan:


BERUANG MADU
,
solbjörnen, är Balikpapans distriktsymbol. Björnen är utrotningshotad och finns nu i indonesiska Kalimantan och Sumatra, Malaysiska Borneo, Thailand och Burma. Människans upptagande i regnskogen, ormen, tigern och tjuvjage är några faktorer som påverkat björnens antal. Givetvis är människan största hotet.Ett annat hot för björnen är lokala stambefolkningen, Dayak. Dayak är ett hot eftersom de jagar björnarna för att sno "hjärtvätska". Denna vätskan dricker Dayak i tron om att bli starkare. På ett reservat i Balikpapan välkomnas turister för att se björnen äta samtidigt som en guide tar med turisterna runt för att berätta om björnens roll i ekosystemet. Eftersom verksamheten är ny är inträdet fortfarande gratis. 

DAYAK.
Dayak är en av de lokala stambefolkningarna i Borneo. Förr var de mest kända för "headhunting". Efter att allt fler började konvertera till islam och kristendom förra seklet blev det dock slut med jakten på människohuvuden (bortsett från ett etiskt krig på 90-talet mot Maduresee-immigranter.) Idag är Dayak mest kända för de äldre kvinnorna i stammarna som har öron som sträcker sig långt ner till bröstet med tunga örhängen. Förrutom det har de även stora tatueringar på armar och ben. När vi besökte Pambang village tidigare idag fick jag höra att öronen och tatueringarna var symboler för kvinnlig skönhet. Jag höll inte med.
KROKODILPARKEN
. I östra Kalimantan lever många krokodiler i det vilda. Min vän Imel berättar att det inte är allt för ovanligt att människor blivit offer när de oförsiktigt fiskat i vattnet. Vid en nationalpark nära Imel i Balikpapan finns det gott om både krokodiler och elefanter.
BEACH HOUSE.
Tillsammans med Imel och Rudi åkte vi till den finaste havsrestauranger jag sett. En strand med soffor, sängar och halmhus.