STAR OF CORRUPTION

Vill du bli en stjärna? En _riktig_ stjärna? Då skall du bli en korruptionsstjärna. Faktum är att de politiker i landet som bedragit sitt folk genom korruption är något en indonesisk medborgare intresserar sig mer för än skvaller om en sångerska, skådespelare eller andra kändisar. Från skvallermagasinet, damtidningen till landets dagstidningar så skiner de på framsidan; the stars of corruption. I tv-rutan sänds deras rättegAngar i live-sändning och var månad dyker en ny kändis av detta slag upp, de senaste kändisarna bär namnen Angelina Sondakh (Angie) och Muhammad Nazaruddin.

En gång känd som "Puteri Indonesia" (eller Fröken Indonesien) men nu känd för något annat än att vara vacker på bild. Ar 2004 blev Angelina Sondakh invald som riksdagspolitiker för det demokratiska partiet, partai demokrat. Hennes karriär blomstrade inte speciellt länge eftersom hon 2011 misstänktes vara invald i en muthärva i ett projekt för "Sea Games Atlet 2011". I denna historia misstänks Angie tagit emot en muta på cirka 5 miljarder Rupiah, någonstans runt fyra miljoner svenska kronor. Eftersom det är känt att politiker tjänar 20 tusen Rp i månaden (17 000 SKR) anses det vara lite märkligt att hon nyligen shoppat loss på ett miljardbelopp på nätet.



En annan politiker i Partai Demokrat, Nazaruddin har blivit en tv-stjärna av samma fall som Angie, nämligen av korruptionsfallet i Sea Games Atlet. Redan i första delen av 2011 blev han anklagad för att ha tagit emot över tre miljoner amerikanska dollar till att utföra ett kontrakt om att bygga atleternas rum. Sedan efter misstankarna började komma upp och på sekunden innan Nazaruddin skulle bli förbjuden att lämna landet stack han till Singapore med anledningen att han behövde göra en medicinsk koll. Sedan... var han borta. Några månader senare hittades han dock i Colombia dit han rest med sin kusins pass då hans eget sedan länge blivit indraget. Arresterad och frustrerad avslöjade han några andra namn från partiet som ingått korruptionsskandalen, däribland Angie.

Nazaruddin misstänks ha ingått i ett trettiotal andra skandaler som tillsammans kan gå upp mot triljonbeloppet Rupiah.


Det sägs om och om igen. Korruptionen är en del av traditionen som började med Indonesiens första dagar och sedan dess blivit omöjligt att stänga av. Det har sedan 40-talet blivit intvålade i de första presidenterna och deras partier. Sedan dess är det en tradition som min vän beskriver på följande tragiska sätt;

"Redan  första dagen som Politiker kommer man att bli erbjuden en summa pengar för att utföra vissa tjänster. Man kan då välja att vara en god medborgare och politiker genom att neka, Eller börja karriären med lögner och ta emot denna muta. Väljer man att neka kommer andra politiker att baktala en, man blir utfryst och får lämna sin politikerpost lika snabbt man fått den. Väljer man däremot att ta emot mutan, då följer man spelets regler. Man får stanna"


De fallen som dykt upp i tv är därmed bara några få exempel från den verklighet där alla politiker smusslar med en smutsig verksamhet för att hålla sin plats. A andra sidan håller de gärna kampanjer där de strängt talar om att vi måste stoppa korruptionen och skapa ett rent Indonesien. Hyckleri? Ja visst! Ovan; bild av Angelina Sondakh som säger NEJ till korruption.

För övrigt, sveriges radio gjorde i början av månaden en sändning om vardagskorruptionen som ligger några nivåer under den korruption som vanligtvis får plats i tv, trevlig lyssning på;

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4949984